Do każdego zamówienia dołączymy próbkę naszego pysznego masła kokosowego!

571 481 409 sklep@olejznatury.pl

Jeśli miód, to jaki? Sprawdź właściwości naturalnych miodów i wybierz najlepszy

Miód zyskał miano jednego z najlepszych naturalnych antybiotyków, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Wykorzystujemy go jako słodzik do herbaty, dodajemy do wypieków, używamy jako bazy do naturalnych napojów leczniczych. Który rodzaj miodu jest najlepszy? Czy prawdziwy miód jest drogi? Zapraszamy do lektury.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Wbrew pozorom to trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Etykiety z napisem ,,prawdziwy miód” widnieją na co drugim opakowaniu, jednak każdy miłośnik naturalnej żywności wie, że napis to jedno, a skład drugie. Skoro mieszanie naturalnego i sztucznego miodu to zjawisko powszechne, jak sprawdzić, czy kupujemy miód wysokiej jakości, prosto z pasieki? Jaki skład i jakie cechy powinien mieć naturalny miód?

Po pierwsze: dokładnie przeczytaj skład miodu! Jeśli na etykiecie widnieje informacja o tym, że został wyprodukowany poza obszarem Unii Europejskiej, istnieje duże ryzyko, że będzie to wyrób ,,miodopodobny”. Zwróć uwagę na takie składniki jak duże ilości cukru, słodziki (w tym popularny syrop glukozowo-fruktozowy) lub mieszanki różnych miodów - to wyraźne sygnały ostrzegawcze, które powinny zwrócić naszą uwagę.

Po drugie: sprawdź konsystencję i sposób ,,zachowywania się” kupionego miodu! Spróbuj nabrać niewielką ilość miodu na łyżeczkę, a następnie przelać go do słoiczka. Jeśli rozlewany miód wytworzy wypukły stożek, zakupiony przez Ciebie produkt jest dojrzały, gęsty i może pochwalić się naprawdę dobrą jakością. Jednak jeśli zamiast stożka miód wytworzy wklęsłą powierzchnię, produkt najprawdopodobniej jest niedojrzały i ma zbyt dużą ilość wody. 

Po trzecie: prawdziwy miód ulega procesowi krystalizacji! To, jak będzie ona wyglądać i przebiegać zależy często od rodzaju, gatunku, a także sposobu przechowywania miodu. Krystalizacja nie zmienia właściwości produktu, jest jedynie dowodem na to, że miód najprawdopodobniej pochodzi z domowej pasieki.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Nie od dziś wiadomo, że miód to skarbnica wielu terapeutycznych właściwości. Tak jak większość naturalnych produktów, tak i on posiada unikalną specyfikę, którą można scharakteryzować ze względu na dany rodzaj i gatunek. Do czego można wykorzystać miód? Który z nich będzie idealny do herbaty, ciasta, a jaki warto dodać do naturalnej mikstury na przeziębienie?  

Miód lipowy - właściwości

Jeśli szukasz odpowiedniego miodu na przeziębienie lub grypę, miód lipowy to najlepszy naturalny antybiotyk, po jaki możesz sięgnąć. Silne działanie antybakteryjne sprawia, że wspomaga on pracę układu nerwowego, łagodząc stres. Szczególny zapach oraz smak zawdzięcza kwiatom, a w zasadzie pyłkom lipy. Regularne spożywanie miodu lipowego zwiększa ogólną odporność organizmu oraz łagodzi skutki infekcji układu moczowego. 

Miód wielokwiatowy - właściwości

Najchętniej kupowany, najbardziej lubiany. Spotykany pod postacią różnych odcieni koloru żółtego i herbacianego, a w zależności od pory zbioru oraz nektaru, cieszący się wyrazistym, słodkim, łagodnym, a nawet lekko drapiącym smakiem. Taki właśnie jest miód wielokwiatowy, który zyskał miano najbardziej uniwersalnego wśród wszystkich miodów naturalnych. Przez wielu Polaków wykorzystywany głównie jako ważny składnik profilaktyki zdrowia, zwłaszcza przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Idealny miód do herbaty, sprawdzi się także jako słodzik do lemoniady. W rankingu najbardziej popularnych miodów w Polsce, miód wielokwiatowy nie ma sobie równych.

Miód spadziowy - właściwości

O właściwościach miodu spadziowego moglibyśmy dyskutować godzinami. Jego ,,niezwykłość” zauważyć można już na samym etapie produkcji - wbrew wielu mylącym opiniom, miód spadziowy nie powstaje z nektaru kwiatów! Produkują go przede wszystkim mszyce i czerwce, wytwarzając charakterystyczną, lepką wydzielinę, która wabi pszczoły. Jak łatwo jest się domyśleć, pszczoły ,,przerabiają” ową wydzielinę na miód spadziowy - jedną z najdroższych odmian miodu w Polsce.

Co wpływa na cenę miodu? Z czego składa się miód spadziowy? 

Jeśli wybierzemy miód ze sprawdzonego źródła (np. z pasieki) mamy pewność, że będzie to miód spadziowy najwyższej jakości. Jego stosunkowo wysoka cena wynika m. in. ze składu oraz trudnej dostępności spadzi. Według opinii ekspertów, spadź, z której wytwarzany jest miód może występować nawet w kilkuletnich odstępach (w zależności od danego regionu)!

Miód spadziowy (zarówno iglasty jak i liściasty) to prawdziwa skarbnica biopierwiastków. W jego składzie znajdziesz ślady srebra, wanadu czy cyny, duże ilości białek oraz enzymów. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaki miód na kaszel będzie najlepszy, odpowiadamy: spadziowy! Miód spadziowy iglasty charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym oraz wykrztuśnym, przez co może złagodzić i zniwelować napady kaszlu. Szerokie właściwości odtruwające sprawiły, że od wielu lat polecany jest osobom po antybiotykoterapii.

Miód rzepakowy - właściwości

Miód rzepakowy poznasz po jasnym kolorze, kontrastującym np. z odcieniem miodu lipowego. Jedną z jego głównych właściwości jest niezwykle szybka krystalizacja - szacuje się, że następuje ona po ok. 1-3 tygodni! Na co pomaga miód rzepakowy? Przyjęto, że jest on niezwykle skuteczny podczas regeneracji poparzonej skóry, poleca się go również osobom z nadciśnieniem oraz tym, którzy odczuwają problemy związane z układem trawienia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że miód rzepakowy ma niezwykle dużą zawartość glukozy i aminokwasów, które dostarczane w odpowiednich ilościach odżywiają wyczerpany (po chorobie lub wysiłku fizycznym) organizm. W kosmetyce wykorzystuje się go jako naturalną maseczkę na twarz - nawilżona miodem rzepakowym cera jest niezwykle gładka i jędrna.

Czy wiedziałeś, że…

  • miód to naturalna mieszanina cukrów - musi więc być słodki! Mitem są wszystkie informacje mówiące, iż słodkie miody są sztuczne. To, jak bardzo słodki będzie miód zależy od jego rodzaju,
  • miód ma ok. 20% mniej kalorii niż cukier! A ile kalorii ma miód? Szacuje się, że jest to ok. 300 - 350 kcal w 100 g (ostateczna kaloryczność zależy jednak od rodzaju miodu),
  • miód kremowany to idealne smarowidło do kanapek! Istnieje kilka metod kremowania miodu, każda z nich pozwala zachować jego wszystkie właściwości,
  • miodu nie należy przechowywać w lodówce! Podwyższona wilgotność powietrza powoduje jego szybszą krystalizację. W jakiej temperaturze przechowywać miód? Najlepsza będzie temperatura pokojowa - słoik z miodem powinien być szczelnie zamknięty, umieszczony z dala od promieni słonecznych.

Niezwykle trudno wskazać miód, który byłby najzdrowszy i najlepszy dla naszego organizmu. Każdy rodzaj naturalnego miodu pochodzącego z polskiej pasieki gwarantuje duże dawki witamin i biopierwiastków, po które warto sięgać bez względu na porę roku. Najwyższej jakości miody dostępne są w naszym sklepie internetowym - zapraszamy. 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl