Jak wzmocnić odporność na jesień i zimę?

Jak wzmocnić odporność na jesień i zimę?

O odporność organizmu powinniśmy dbać przez cały rok. To nie tylko suplementacja witaminy C, ale szereg rutynowych działań powtarzanych każdego dnia. Mówimy tu o regularnych ćwiczeniach i zdrowej, zbilansowanej diecie. W okresie jesienno zimowym warto jednak wziąć pod lupę produkty, które mają szczególną moc wzmacniania odporności. Bo kto lubi chorować? Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, lepiej być zdrowym ;)  

Jak naturalnie zwiększać odporność?

Rynek oferuje szeroką gamę preparatów na odporność, suplementów diety i witamin. Jednak  najprostszym sposobem jest zaufać naturze. Postaw na zdrową, zbilansowaną dietę, która dzień po dniu będzie wzmacniała Twoją odporność na różne infekcje.  

Oleje na odporność

Włącz dobroczynne oleje do codziennej diety i zobacz, co się stanie. Na uwagę zasługują zwłaszcza Olej z czarnuszki tłoczony na zimno i zimnotłoczony olej rydzowy. Ten pierwszy to potęga minerałów, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Egipcjanie nie na darmo twierdzili, że czarnuszka leczy wszystko poza śmiercią! Olej z tych małych ziarenek o intensywnym zapachu działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i leczniczo na cały układ trawienny. Polecany jest zwłaszcza w przypadku niestrawności i uporczywych wzdęć. Obniża też zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i poziom ,,złego” cholesterolu. Poprawia również kondycję włosów i paznokci.

Nasz drugi faworyt składa się w 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego ponad połowa to kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Podobnie jak olej z czarnuszki jest skarbnicą witamin A, E oraz witamin z grupy B. Nic dziwnego, że poza wzmacnianiem odporności poprawia jeszcze wzrok. To także prawdziwy ratunek dla osób dotkniętych atopowym zapaleniem skóry! Jakby tego było mało, wspiera pracę wątroby i spowalnia proces starzenia się komórek.

Soki - koncentraty zdrowia

Owoce na ogół zawierają wiele dobroczynnych substancji, ale czy wiesz, że istnieją takie, które dosłownie wstrzykują do naszego organizmu skoncentrowaną dawkę witamin i minerałów? Takie działanie ma na przykład aronia. Możesz zjeść ją na surowo, ale jest raczej cierpka i najlepiej smakuje w lekko przetworzonej formie - np. jako sok! Dostarczy Ci witamin C, K, E i witaminy z grupy B, kwasu foliowego, a także minerałów: jodu, molibdenu i miedzi. Dodatkowo zapobiega miażdżycy i poprawia wzrok. To co? Napijesz się z nami?

Drugim owocem, który pomoże Ci zbudować żelazną odporność, jest jagoda kamczacka. W małej butelce kryje się potężna artyleria przeciwutleniaczy, antocyjanów, które korzystnie wpłyną na Twój wzrok, pracę serca i cały układ krwionośny.

Miody

O właściwościach zdrowotnych tego płynnego złota można by napisać całe tomy! Naturalny miód działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność. W okresie jesienno-zimowym warto dodawać go do herbaty, słodzić nim owsianki, placuszki i naleśniki. Szczególnie polecamy delektować się miodem lipowym, który poza wcześniej opisanymi zaletami uchroni Cię jeszcze przed infekcjami dróg oddechowych. Pamiętaj jednak, żeby nie wlewać go do wrzątku! Traci wtedy swoje właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej o właściwościach miodu przeczytaj nasz artykuł!

Siemię lniane

Jakiś czas temu już dietetycy ,,przypomnieli sobie” o zaletach tego ziarna. Siemię lniane obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz A, C, D, E i K, a także  mikro- i makroelementy. Jeśli włączysz je do diety, zmniejszysz ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową lub miażdżycę. Dodatkowo usprawnisz pracę swojego mózgu i… zrzucisz nadprogramowe kilogramy! 

Teraz już wiesz jak zwiększyć odporność i znasz naturalne produkty, które pomogą Ci to osiągnąć. Podobnie jak w przypadku ćwiczeń ważna jest systematyczność. Postaw na zdrowe “dopalacze” i włącz je na stałe do swojej diety.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl