571 481 409 sklep@olejznatury.pl

Prażone migdały w kuchni - właściwości i propozycje podania

Przekąska idealna w sam raz do serialu lub filmu nie istnieje? My sądzimy, że jest zupełnie inaczej! Sprawdźcie sami.

Prażone migdały, bo o nich mowa, to smaczna, pożywna, a przede wszystkim zdrowa przekąska.

Właściwości migdałów

Nie bez powodu wylądowały na liście najzdrowszych orzechów! Migdały, a właściwie nasiona migdałowca, to skarbnica witaminy A, E, witamin z grupy B i błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych, takich jak potas, żelazo, cynk, mangan czy wapń. Zawierają też znaczne ilości białka, dzięki czemu to świetna przekąska dla osób aktywnych fizycznie.

Chrupać migdały powinny osoby, które chcą zapobiegać chorobom serca i cukrzycy. Polecane są też dla kobiet spodziewających się dziecka! Łagodzą zgagę i nudności w ciąży. Zawierają również kwas foliowy, który wspiera rozwój dziecka.

Świetnie sprawdzają się też dla osób na diecie oraz narażonych na stres każdego dnia. To wszystko dlatego, że wspomagają pracę układu nerwowego! Dodatkowo poprawiają pamięć i koncentrację a także skutecznie chronią przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Prażone migdały - zdrowa przekąska i nie tylko

Sposobów wykorzystania prażonych migdałów w kuchni jest na całe mnóstwo. Najlepiej smakują po prostu same, z solą albo z przyprawami.

Te niesolone możecie wykorzystać jako dodatek do czekolad, muffinek, placków czy ciast albo zdrowych batonów i innych słodkości. Doskonale nadają się też do owsianek, kaszy jaglanej czy innych zdrowych śniadań ze zbożami w roli głównej. Ze zmielonych migdałów łatwo zrobić marcepan - najlepszy, bo domowy i bez żadnych dodatków. Można ich również użyć jako mąki do zrobienia naleśników, gofrów oraz chleba. 

Solone migdały świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów, kasz czy ryżu.

Przepis na batony mocy

Żeby nie być gołosłownym, podajemy przepis na pyszne i zdrowe batoniki z migdałami.

Potrzebne będzie:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 2 kopiaste łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • szczypta soli,
  • 100 g migdałów pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • 8 daktyli,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • suszone jabłka/ chipsy jabłkowe,
  • 165 ml mleka migdałowego,
  • 50 g czekolady mlecznej.

Wymieszać w misce siemię lniane, chipsy jabłkowe, migdały, posiekane daktyle i zalać mlekiem. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły płyn. 

Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej, żeby chłodziły się całą noc, ale jeśli nie macie tyle czasu, pozostawcie je na godzinę.

Na końcu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać pokrojone batoniki.

Smacznego!

Prażone migdały to przekąska, którą można jeść nawet na diecie i to bez wyrzutów sumienia. Spróbujcie jej, a na tradycyjne “przegryzki” już nie spojrzycie. Może na stałe zagości w waszym menu do serialu lub filmu?

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl