Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?

Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?

Przygotowanie pełnowartościowych posiłków bogatych w substancje odżywcze to skomplikowany proces. Odmierzenie dokładnych proporcji, odpowiedni dobór składników i komponowanie posiłków tak, aby dostarczały jak najwięcej witamin to marzenie niejednej osoby. Sekretem w wielu przypadkach są naturalne przyprawy, które sprawiają, że przygotowane potrawy smakują ciekawie, a przy okazji stają się prawdziwą bombą witaminową.

Czarnuszka, a może kminek egipski?

Bardzo często niepozorne rośliny kryją w sobie ogromną moc. Tak jest w przypadku czarnuszki, której nasiona są bardzo popularną przyprawą. Chętnie sięgają po nią szefowie kuchni, którym zależy wydobyciu esencji smaku z serwowanych potraw. Czarnuszka bardzo często nazywana jest kminkiem egipskim, a także czarnym kminkiem. Wszystko przez czarny kolor nasion. Charakterystyczny zapach i korzenna nuta sprawiają, że kilka niewielkich nasion tej rośliny potrafi zmienić smak całej potrawy. Czarnuszka znana była już starożytnym Egipcjanom, którzy doceniali nie tylko smak tej przyprawy, ale również jej właściwości lecznicze. Stosowali ją bowiem jako panaceum na ból zębów. Wykorzystywali ją również w przypadku ukąszenia przez węża.

Dowiedz się, do czego dodawać czarnuszkę!

Oprócz walorów smakowych czarnuszka ma również wiele zalet zdrowotnych. Korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, ma właściwości antystresowe, obniża poziom adrenaliny i kortyzolu. Oznacza to, że wprowadzenie nasion czarnuszki do codziennej diety może zmienić nie tylko smak potraw, ale również korzystnie wpłynąć na stan zdrowia. Z tego względu warto dowiedzieć się, do czego dodawać czarnuszkę. A może być składnikiem takich potraw jak:

 

  • dania mięsne gotowane i pieczone,
  • pieczywo,
  • hummus,
  • różnego rodzaju wypieki,
  • domowa owsianka,
  • kasza z warzywami,
  • pyszne domowe sałatki.

 

Oprócz tak standardowych zastosowań, z czarnuszki można przygotować aromatyczny napar, a także nalewkę. Oczywiście to nie jedyne potrawy, w których czarnuszka może być dodatkiem.

Aromatyczne i zdrowe nasiona czarnuszki — jak jeść?

 

Czarnuszkę zazwyczaj spożywa się na surowo, ale można również uprażyć nasiona na suchej patelni. Taka obróbka to doskonały sposób na dodatek do różnego rodzaju sałatek. Wiele osób decyduje się na mielenie nasion i dopiero w takiej postaci czarnuszka mielona dodawana jest do ulubionych potraw. Nie tylko ziarna czarnuszki pojawiają się w domowych kuchniach. Coraz częściej i chętniej olej z nasion czarnuszki dodawany jest do różnych potraw.

Olej z czarnuszki – pyszna alternatywa dla nasion

Nie każdy lubi jeść ziarna czarnuszki, nawet jeśli ich spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści. Dlatego olej z czarnuszki to wygodna alternatywa dla smakoszy, którzy nie lubią nasion w swoich daniach, a mimo wszystko zależy im na korzyściach zdrowotnych płynących ze spożywania tej przyprawy.

 

Olej z czarnuszki powstaje z nasion rośliny i jest tłoczony na zimno. Podobnie jak same nasiona może być dodawany do kasz, mięsa, wypieków, twarogu, sałatek i wielu innych potraw.

Wystarczy jedna łyżeczka oleju z czarnuszki dziennie, żeby zaobserwować zmiany zachodzące w organizmie. Regularne włączanie oleju z tej rośliny do przygotowywanych potraw, może korzystnie wpłynąć na stan skóry i paznokci, a także na pracę nerek i układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że olej z czarnuszki powinien być jedynie dodatkiem do potraw. Zbyt duża dawka czarnuszki spożywana w ciągu dnia może prowadzić do chwilowych problemów związanych z układem trawiennym.




Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl