Na myśl o zdrowej sałatce cierpnie Ci skóra, a głowę świdrują obrazy serniczków, pizz i hamburgerów? Wiemy, co zrobić, żeby sałatki stały się dla Ciebie bardziej atrakcyjne i apetyczne! Oto 5 przepisów na wyborne sosy z dodatkiem olejów zimnotłoczonych, które dodadzą im smakowego kolorytu.
100% naturalne oleje tłoczone na zimno.
-
Sos musztardowy
Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem to królowa wiosennych obiadów i przekąsek. W wersji sauté jest dość nudna, dlatego warto wzbogacić jej smak wyrazistym sosem sałatkowym z użyciem olejów zimnotłoczonych. Jak go przyrządzić? To banalnie proste!
Potrzebujesz:
- 2 czubatych łyżeczek musztardy,
- 2 łyżeczek wody,
- pół łyżeczki miodu,
- szczypty soli,
- 2 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 4 łyżek oleju lnianego.
Wymieszaj musztardę, wodę i miód, a następnie nie przestając mieszać, dolej powoli oleje. Tak przyrządzony sos ma słodko-ostry smak, który znakomicie komponuje się z sałatkami z nowalijek, a także z kurczakiem i rukolą.
-
Sos czosnkowy
Jesteś fanem czosnkowych klimatów? Ten sos z pewnością skradnie Twoje kubki smakowe! Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 2 ząbków czosnku,
- wody,
- odrobiny soli.
Wymieszaj wszystkie składnikii polej nim sałatkę z kapusty pekińskiej – palce lizać! Dodaj do niego zioła prowansalskie, a będzie jeszcze smaczniejszy. Jeśli chcesz, aby sos był nieco gęstszy zamiast wody, użyj jogurtu naturalnego. Tak przyrządzony świetnie pasuje do mięsa, pizzy i pieczonych ziemniaków.
-
Sos pomidorowy
Jesz frytki lub pizzę i właśnie skończył Ci się ketchup? Oto przepis na szybki sos pomidorowy, który godnie Ci go zastąpi. Potrzebujesz:
- 2 łyżeczek koncentratu,
- małego jogurtu naturalnego,
- odrobiny pieprzu i soli,
- szczypty ziół prowansalskich i bazylii,
- łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Wymieszaj składniki i gotowe! Sos świetnie sprawdzi się również jako zalewa do gołąbków, a także jako baza do spaghetti.
-
Sos orzechowy
Sos orzechowy to znakomity sposób, by ożywić sałatkę obiadową i wywołać uśmiechy na twarzach głodnych domowników, zwłaszcza tych najmłodszych. Sos zawiera bowiem pyszny i zdrowy olej dla dzieci. By go przygotować, potrzebujesz:
- 1 dużej łyżki masła orzechowego,
- pół łyżeczki startego korzenia imbiru,
- 1 ząbka czosnku,
- 1 łyżki octu winnego,
- 2 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Czosnek i imbir pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. By sos zyskał jednolitą konsystencję, zmiksuj go blenderem. Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego odrobinę pieprzu lub nieco więcej octu.
-
Sos do sałatki owocowej
Twoje dzieci kochają słodycze? Zamiast niezdrowej czekolady, podsuń im pyszną sałatkę owocową z sosem z oleju lnianego. Będą w siódmym niebie, Ty zaś będziesz mieć pewność, że do ich brzuszków trafia 100% witamin, wartościowych składników mineralnych i smaku. Olej lniany to bowiem bardzo zdrowy olej dla dzieci. Do przyrządzenia sosu, potrzebujesz:
- 1 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciskanego,
- 3 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- 3 łyżek zmielonych nasion sezamu.
Wszystkie składniki zmiksuj i tak przyrządzonym sosem polej sałatkę z dowolnie wybranych owoców.
-
Sos a’la majonez
Majonez to bardzo kaloryczny i tuczący dodatek, dlatego przedstawiamy Ci jego zdrowy i wartościowy zamiennik, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek, a także potraw mięsnych i warzywnych. Do przygotowania zdrowego majonezu, potrzebujesz:
- 3 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- 3 łyżek twarogu,
- 3 łyżek jogurtu naturalnego,
- soku z połówki cytryny,
- 1 łyżeczki musztardy,
- szczypty soli.
Zmiksuj wszystkie składniki, dopraw sos przyprawami według uznania, a potem zajadaj się nim ze smakiem.
-
Sos jogurtowo-bazyliowy
A na koniec serwujemy Wam sos przepyszny sos, który świetnie nadaje się do sałatki z mozarellą, suszonymi pomidorami, awokado, kurczakiem i oliwkami. Poza tym możesz go dodawać do mięs, gotowanych jarzyn i sałatek warzywnych. By go przyrządzić, potrzebujesz:
- 2 łyżek jogurtu naturalnego,
- łyżeczki oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- odrobiny świeżej bazylii,
- pół ząbka czosnku,
- łyżeczki parmezanu,
- przyprawy do smaku.
Miksuj składniki w blenderze aż do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe!
Gdzie kupić oleje zimnotłoczone do przyrządzenia smacznych sosów sałatkowych? Po czym poznać dobry olej lniany? Producent olejów zimnotłoczonych Oleje z natury posiada szeroką gamę produktów przyrządzonych z naturalnych składników w największej dbałości o ich jakość i walory zdrowotne. Zapoznaj się z jego ofertą.