Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż zanurzenie się w kulinarną podróż, która kończy się cudownym smakowitym deserem? Przygotujcie się, bo dziś zabieramy Was na taką właśnie przygodę, a naszym celem jest stworzenie niepowtarzalnych muffinek z pomarańczową nutą.
To jest przepis, który zadowoli zarówno mamy, dzieci, jak i smakowe oczekiwania każdego łasucha. Możecie być pewni, że te muffinki sprawią, że Wasz dzień będzie słodszy, a uśmiech na twarzy – szerszy.
Czy jesteście gotowi na tę kulinarną przygodę? W takim razie do dzieła – czas zanurzyć ręce w mące i poczuć magię pieczenia!
Czekoladowe muffiny z pomarańczową nutą
Zdrowe produkty do przepisu
Składniki:
• 1/3 szklanki oleju
• 2 jajka
• 250 g mąki
• 2-3 łyżki miodu (lub 150 g ksylitolu - wtedy dajemy 200 g maki) - miód po 12 m.z.
• pół tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 lyzka masła orzechowego
• 200g napoju migdałowego lub mleka
• skórka z połowy pomarańczy
W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej umieszczamy składniki suche. Skórce ścieramy i dodajemy do mąki. Czekoladę łamiemy na kostki i odkładamy. Składniki mokre mieszamy trzepaczką i dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste.
Foremki do muffinek (ok. 10) napełniamy do połowy ciastem. Układamy kostkę czekoladę i przykrywamy łyżeczka ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni góra dol) na ok. 30 min.
Kochasz przekąski?
Wypróbuj nasze pyszne produkty