Dieta bezglutenowa wiąże się z potrzebą wykluczenia glutenu u osób z nietolerancją tego składnika, co prowadzi do konieczności wyeliminowania dużej grupy produktów. Niezmiernie istotne jest spożywanie pokarmów bogatych w składniki o charakterze przeciwzapalnym, takich jak: warzywa, owoce, chude mięso, ryby, nasiona, orzechy, rośliny strączkowe oraz oleje roślinne. To właśnie oleje roślinne stanowią niezmiernie istotny element diety bezglutenowej. W niniejszym artykule przedstawimy 4 wartościowe oleje, które warto włączyć do swojej codziennej diety.
Olej z czarnuszki a dieta bezglutenowa
Pierwszą propozycją oleju, który stanie się pożytecznym uzupełnieniem diety bezglutenowej będzie olej z czarnuszki. Jego włączenie do diety niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, wśród których jako najważniejszą możemy wyróżnić pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Substancje zawarte w oleju, przyczyniają się do prawidłowej pracy układu immunologicznego, a także wykazują działanie antybakteryjne. Olej z czarnuszki stanie się również niezastąpiony w przypadku schorzeń układu pokarmowego, usprawniając jego funkcjonowanie oraz redukując dyskomfort, a nawet zwalczając pasożyty. Co więcej, jego regularne spożywanie przyczynia się do poprawienia stanu cery sprawiając, że zyskuje ona młodszy, zdrowy i promienny wygląd.
Olej lniany a dieta bezglutenowa
Olej lniany już od wielu lat znany jest ze swojego pozytywnego wpływu, jaki wywiera na układ krwionośny oraz pokarmowy. Z tego też powodu, stanie się on doskonałym dodatkiem do diety osób uczulonych na gluten. Stanie się on niezastąpiony w przypadku pacjentów cierpiących na choroby żołądka czy dwunastnicy, a także tych, u których lekarz wykrył podwyższony poziom złego cholesterolu. Pomaga także w leczeniu nadciśnienia, obniżając ciśnienie krwi. Warto także dodać, iż jego włączenie do codziennego trybu żywienia reguluje pracę układu nerwowego. Olej lniany ułatwia zapamiętywanie, wspomagając zdolność do logicznego myślenia oraz analizy.
Olej konopny a dieta bezglutenowa
Osoby, które zdecydowały się na przejście na dietę bezglutenową powinny koniecznie zaopatrzyć się w olej konopny. Jego nieocenione działanie obejmuje przede wszystkim układ pokarmowy, układ krwionośny, a także układ odpornościowy i nerwowy. Odznacza się on niezwykle wszechstronnym działaniem. Reguluje on pracę żołądka, jelit i wątroby, pozwalając na skuteczniejsze trawienie pokarmów, a także wpływa pozytywnie na pracę układu immunologicznego, co jest szczególnie istotne w okresie zwiększonego poziomu zachorowań.
Olej rzepakowy a dieta bezglutenowa
Ostatnim olejem, na który warto zwrócić uwagę ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości jest olej rzepakowy. Jest on powszechnie znany przede wszystkim ze względu na swój nieoceniony wpływ na prawidłową pracę układu krążenia. Wspomaga także układ wydalniczy, przyczyniając się do regulacji pracy nerek, a dodatkowo włączenie oleju rzepakowego do swojej diety wywiera pozytywny wpływ na stan skóry. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3).
Sprawdź szeroką ofertę na oleje zimnotłoczone na naszym sklepie - zapraszamy! :)