889 902 965 sklep@olejznatury.pl

Kawa z naturalnym olejem – czy warto ją pić?

Większość z nas tuż po przebudzeniu sięga po kubek ciepłej aromatycznej kawy. Napój ten wspaniale pobudza i sprawia, że poranek staje się zdecydowanie przyjemniejszy. Swoją klasyczną “małą czarną” warto jednak raz na jakiś czas lekko urozmaicić. Możemy bowiem dodać do niej przyprawy korzenne, mleko roślinne bądź… olej kokosowy! Kawa połączona z takim rodzajem tłuszczu nabiera bowiem wyjątkowych właściwości. Jakich? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w dzisiejszym artykule! Sprawdź!

Olej kokosowy – co w nim znajdziemy?

O oleju kokosowym większość z nas z pewnością słyszała. Tłuszcz ten posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, jednak jego oryginalny smak sprawia, że często gości również w naszej kuchni. Co w nim znajdziemy? Olej kokosowy jest szczególnie bogaty we wszelkiego rodzaju kwasy tłuszczowe, witaminy takie jak C, E czy B, a także minerały, m.in. żelazo, cynk i potas. Jego regularne spożywanie usprawnia zatem pracę mózgu czy wątroby, pomaga uporać się ze złym cholesterolem, a także wspomaga trawienie. Dodatkowo tłuszcz ten zapobiega rozwojowi próchnicy oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.

Kawa z olejem – jakie korzyści niesie za sobą jej regularne picie?

Jakiś czas temu przybył do Polski nowy sposób na picie kawy. Do świeżo zaparzonych ziaren zalecało się bowiem dodawanie odrobiny oleju kokosowego. “Małą czarną” pili w ten sposób celebryci, trenerzy oraz zwykli ludzie. Na pewien czas takie zastosowanie tłuszczu roślinnego odeszło w niepamięć, jednak po raz kolejny zaczynamy sięgać po taki napój. Jakie korzyści niesie zatem za sobą regularne picie kawy z dodatkiem oleju kokosowego?

Łatwiejsza utrata zbędnych kilogramów

Kawa z olejem kokosowym może przede wszystkim wspomóc nasze odchudzanie. Pijąc taki napój każdego dnia, sprawimy, że zalegający w ciele tłuszcz będzie zdecydowanie łatwiej nam zrzucić. Dodatkowo dokładnie oczyścimy cały organizm oraz pozbędziemy się zalegających w nim toksyn. Trzymając przy tym odpowiednią dietę, skonstruowaną na miarę naszych potrzeb, a także dbając o dawkę aktywności fizycznej, z pewnością uda nam się poprawić wygląd swojej sylwetki.

Przyspieszenie metabolizmu

W oleju kokosowym znajdziemy trójglicerydy, czyli pewien rodzaj tłuszczu, który bardzo szybko wchłania się do naszego organizmu. W połączeniu z kawą substancje te sprawiają, że ludzki metabolizm zaczyna zdecydowanie przyspieszać. Po raz kolejny zatem możemy liczyć na to, że wygląd ciała zacznie się zmieniać, a my zgubimy przy tym nadmiar zbędnych kilogramów.

Utrzymanie organizmu w stanie ketozy

Osoby, które interesują się różnymi sposobami odżywiania, z pewnością słyszały o tak zwanej diecie ketogenicznej, w której to należy spożywać sporą ilość tłuszczu, redukując jednocześnie węglowodany. Dzięki temu w organizmie dochodzi do rozkładu tłuszczów, któremu towarzyszy namnażanie ketonów. W takiej sytuacji nasze ciało wykorzystuje właśnie te cząsteczki jako swoje “paliwo” (a nie glukozę, jak dzieje się to w normalnych sytuacjach). W ten sposób tracimy na wadze oraz możemy utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Kawa z olejem kokosowym sprawia, że jest to możliwe. Warto zatem pić taki napój, gdy zdecydujemy się przejść na dietę keto.

Dodanie energii

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w kawie kofeina ma za zadanie nieco nas pobudzić. Jeśli jednak klasyczna “mała czarna” to za mało, warto dodać do niej właśnie olej kokosowy. Zawarte w nim trójglicerydy bardzo szybko trafiają do naszej wątroby i sprawiają, że stajemy się pełni pozytywnej energii oraz mocy do działania.

Uregulowanie częstotliwości wypróżnień

Kawa połączona z olejem kokosowym to również pewnego rodzaju “lekarstwo”, dzięki któremu możemy uregulować nasze wypróżnianie. Zawarte w tych dwóch składnikach substancje sprawiają bowiem, że jelita zaczynają pracować zdecydowanie lepiej. Dodatkowo wspierany jest cały układ trawienny. Przy regularnym piciu napoju z pewnością zauważymy zmiany i raz na zawsze pozbędziemy się zaparć czy innych dolegliwości trawiennych.

Podniesienie poziomu dobrego cholesterolu

Cholesterol możemy podzielić na dwie grupy – “dobry” oraz “zły”. Oczywiście zbyt wysoki poziom tego drugiego rodzaju musimy skutecznie zbić. Warto jednak czasami zadbać również o chociażby lekkie podniesienie poziomu dobrego cholesterolu we krwi - to on chroni nas przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się nasza kawa z olejem kokosowym. Trójglicerydy oraz inne substancje znajdujące się w napoju pozwalają bowiem podnieść poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu.

Szukasz tłuszczu, który wspomoże Twoją walkę z licznymi dolegliwościami? Sprawdź nasz artykuł "Poznaj właściwości lecznicze oleju lnianego"!

Kawa z olejem – czy ma jakieś wady?

Spożywanie kawy z olejem kokosowym ma oczywiście również kilka wad. Przede wszystkim takiego napoju nie powinny przyjmować osoby, które z różnych względów zdrowotnych, muszą ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów. Dodatkowo, mimo tego, że taka “mała czarna” ma właściwości odchudzające, należy pamiętać, że znajdziemy w niej sporo kalorii. Olej kokosowy jest bowiem wysokokaloryczny. Musimy zatem uwzględnić taki napój podczas planowania kaloryczności poszczególnych posiłków. Lepiej również nie spożywać go więcej niż raz dziennie.

Jak przygotować pyszną kawę z olejem kokosowym?

Przygotowanie klasycznej kawy z dodatkiem oleju kokosowego jest niezwykle proste. Wystarczy oczywiście dodać jedną łyżeczkę tłuszczu do napoju i gotowe. Tłuszcz ten można jednak wykorzystać również jako bazę do nieco bardziej wykwintnych propozycji. Jego lekko kokosowy aromat idealnie podkreśli walory pysznej i uwielbianej przez większość z nas kawy. 

Korzenna kawa o poranku

Osoby, które uwielbiają przyprawy korzenne, z pewnością ucieszą się z naszej pierwszej propozycji, jaką jest aromatyczna kawa o poranku. Zaczynamy oczywiście od przygotowania “małej czarnej”. Możemy zaparzyć zmielone ziarna, przygotować napar z ekspresu bądź zdecydować się na kawę rozpuszczalną. Do napoju dosypujemy łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki kakao oraz łyżeczkę oleju kokosowego. Całość dokładnie mieszamy i opcjonalnie słodzimy, np. miodem. Do kawy możemy również dodać mleko – krowie lub roślinne. Taka energetyzująca porcja o poranku z pewnością podbije nasze kubki smakowe.

Lekka wersja dla początkujących

Dla niektórych picie kawy z dodatkiem oleju może wydawać się nieco dziwne. Warto zatem stopniowo przygotowywać się do nowych smaków. Każdego dnia dawkujmy więc ilość dodawanego do napoju tłuszczu. Zacznijmy od śladowych ilości, które każdego dnia delikatnie zwiększajmy. Pamiętajmy jednak, by kawa nie była zbyt kaloryczna. Jedna lub dwie łyżeczki oleju kokosowego są zatem wystarczające.

Ekskluzywna kawa dla smakoszy

Prawdziwi smakosze kawy powinni natomiast przygotować swoje ulubione latte czy mokkę w nieco urozmaiconej wersji. Zaczynamy oczywiście tradycyjnie od przygotowania klasycznego napoju. Następnie dodajemy do niego olej kokosowy, świeżą laskę wanilii oraz ulubiony syrop kawowy. Jeśli zależy nam, by taki napój zamienił się w deser, jego wierzch możemy posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi, wiórkami kokosowymi oraz gorzką czekoladą. Efekt “wow” gwarantowany!

Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?

Warto pamiętać, że olej kokosowy dostępny jest w sklepach w dwóch wersjach. Na sklepowych półkach znajdziemy zatem tłuszcz rafinowany i nierafinowany. Który z nich będzie lepszy? Olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno, posiada zdecydowanie więcej cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Tłuszcz rafinowany niestety będzie posiadał ich nieco mniej. Lepiej zatem zawsze wybierać olej tłoczony na zimno. 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl