Składniki na 1 mazurek:
• 160 g mąki pszennej
• 20 g mąki migdałowej (można zastąpić pszenną) 20 g masła migdałowego
• 130 g stałego oleju kokosowego
• 75 g maki ziemniaczanej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• 45 g cukru pudru
• 1 łyżka wody (opcjonalnie) Składniki ciasta umieść w mikserze i wyrób na gładkie ciasto.
Jeśli jest zbyt gęste dodaj wody, rzadkie mąki. Przełóż do woreczka foliowego i włóż na 30 min do lodówki.
Przygotuj karmel:
• 3 łyżki brązowego cukru
• 200 g mleczka kokosowego
• 6 namoczonych daktyli
• 3 łyżki zimnego oleju kokosowego
Cukier wsyp do garnka i rozpuść na małym ogniu (uwaga, by się nie przypalił). Zmniejsz moc. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Sos przełoż do pojemnika, dodaj odsączone daktyle i zblednuj dokładnie. Dodaj olej i blenduj jeszcze chwilę. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (na papierze). Brzeg możesz ozdobić. Piecz w 180 stopniach przez 25 min. Ostudź. Karmel wyłóż na ciasto i udekoruj ulubionymi dodatkami.