Dzień Ojca już 23 czerwca! Z tej okazji do 26.06 czeka na Ciebie 10% rabatu na cały asortyment!

Rabat udzielany jest w koszyku!

Migdałowy mazurek wegański

Migdałowy mazurek wegański

Składniki na 1 mazurek:

• 160 g mąki pszennej

• 20 g mąki migdałowej (można zastąpić pszenną) 20 g masła migdałowego

• 130 g stałego oleju kokosowego

• 75 g maki ziemniaczanej

• pół łyżeczki proszku do pieczenia

• 45 g cukru pudru

• 1 łyżka wody (opcjonalnie) Składniki ciasta umieść w mikserze i wyrób na gładkie ciasto.

Jeśli jest zbyt gęste dodaj wody, rzadkie mąki. Przełóż do woreczka foliowego i włóż na 30 min do lodówki.

Przygotuj karmel:

• 3 łyżki brązowego cukru

• 200 g mleczka kokosowego

• 6 namoczonych daktyli

• 3 łyżki zimnego oleju kokosowego

Cukier wsyp do garnka i rozpuść na małym ogniu (uwaga, by się nie przypalił). Zmniejsz moc. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Sos przełoż do pojemnika, dodaj odsączone daktyle i zblednuj dokładnie. Dodaj olej i blenduj jeszcze chwilę. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (na papierze). Brzeg możesz ozdobić. Piecz w 180 stopniach przez 25 min. Ostudź. Karmel wyłóż na ciasto i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl