Wakacyjne szeleństwo orzechowe. Przez całe wakacje masła orzechowe jak i orzechy dostępne są 25% taniej!

Mikstury z oleju lnianego, które pomogą przy różnych dolegliwościach

Mikstury z oleju lnianego, które pomogą przy różnych dolegliwościach

Olej lniany jest jak różdżka Harry’ego Pottera - potrafi zdziałać cuda! Największe korzyści przynosi jednak wtedy, gdy połączysz go z odpowiednimi zaklęciami… tj. składnikami. Stworzone w ten sposób mikstury polepszą stan Twojego zdrowia, urody i samopoczucia. Dlaczego akurat olej lniany? I jak przyrządzić najskuteczniejsze mikstury z jego użyciem? Poznaj sprawdzone przepisy i wyczaruj sobie zdrowie!

Olej lniany - dobry na wszystko!

W czym tkwi magia oleju lnianego? Jest to jedyny olej o tak wysokiej zawartości nienasyconych kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na pracę serca, mózgu, i wątroby. Zawiera również fitosterole, witaminy A, C, E, z grupy B, a także minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez, miedź i cynk, dzięki czemu jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw, które warto spożywać codziennie, np. w formie zaproponowanych poniżej mikstur.

6 sprawdzonych przepisów na mikstury z olejem lnianym

Jak przyrządzić olej lniany, by spotęgować jego właściwości? Poznaj 6 sprawdzonych przepisów, dzięki którym poprawisz swoje zdrowie i urodę.

Olej lniany na poprawę wzroku, skóry i włosów

Chcesz lepiej widzieć, a przy okazji mieć jedwabistą skórę i błyszczące włosy? Spożywaj regularnie miksturę z oleju lnianego, miodu, czosnku i cytryny, a efekty zobaczysz już po kilku dniach stosowania! Do przygotowania mieszanki potrzebujesz:

  • 10 łyżek miodu,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 4 cytryn,
  • 200 ml oleju lnianego.

Czosnek i cytryny posiekaj, umieść w słoiczku, zgnieć tłuczkiem, a następnie połącz je ze miodem i olejem. Tak przygotowaną mikstura jest już gotowa do spożycia. Jak ją przyjmować? Wystarczy 1 łyżeczka przed każdym posiłkiem. Pamiętaj, żeby mieszankę przechowywać w lodówce. 

Olej lniany na cholesterol i jelita

Olej lniany sam w sobie jest idealną miksturą, która pomoże Ci w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a przy okazji zatroszczy się o Twoje jelita. Wystarczy, że każdego dnia wypijesz łyżeczkę oleju lnianego na czczo - wówczas organizm jest w stanie przyswoić najwięcej wartości odżywczych. Jak olej lniany wpływa na Twój organizm?

W przypadku układu pokarmowego olej działa jak smar i odkurzacz w jednym - pokrywa ścianki jelit i umożliwia resztkom pokarmu sprawne przemieszczanie się, co ułatwia wypróżnianie. Preparat poprawia również metabolizm, a także zapobiega zaparciom, wzdęciom i biegunkom. Z tego względu warto spożywać olej lniany na jelita.

Mikstura zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, które poprawiają profil lipidowy krwi, obniżając poziom złego cholesterolu i podnosząc poziom dobrego. Z tego względu warto spożywać olej lniany na cholesterol.

Olej lniany na nowotwory

Olej lniany jest najważniejszym składnikiem diety budwigowej, która pomaga w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Wizytówką tej diety jest mikstura składająca się z oleju lnianego i twarogu. Jak ją przygotować? Zmiksuj 6-8 łyżek oleju lnianego ze 125 g twarogu z dodatkiem jogurtu naturalnego. Całość dopraw miodem, pieprzem lub ulubionymi ziołami i spożywaj wedle uznania - na śniadanie, obiad lub kolację. Pamiętaj tylko, aby mikstury nie podgrzewać, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej traci swoje właściwości i wytrąca substancje, które mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Olej lniany na... kanapkę!

W diecie leczniczej dr Budwig popularna jest również mikstura, zwana oleoluxem, która stanowi znakomitą alternatywę dla masła, margaryny i innych niezdrowych smarowideł. Oleolux to mieszanka oleju lnianego z olejem kokosowym, która konsystencją przypomina smalec. Jak go przyrządzić? W tym celu potrzebujesz:

  • 125 ml oleju lnianego,
  • 200 ml oleju kokosowego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • cebulę.

Wlej olej lniany do słoiczka i umieść go w zamrażarce w celu schłodzenia. W tym czasie cebulę podsmaż na oleju kokosowym na małym ogniu do momentu aż uzyska złoty kolor. Dodaj ząbki czosnku i podgrzewaj na patelni jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie przelej tłuszcz przez sitko tak, by oddzielić płyn od cebuli i czosnku. Kiedy przestygnie, płyn połącz ze schłodzonym olejem lnianym i mieszaj aż mikstura uzyska konsystencję smalcu.

WAŻNE!

Pamiętaj, że do przygotowania powyższych mikstur należy używać dobrej jakości oleju lnianego. Najwięcej korzyści zdrowotnych uzyskasz, korzystając z oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno, najlepiej w temperaturze do 40 stopni Celsjusza.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Akceptuję Regulamin i Politykę prywatności.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl