Ocet jabłkowy
Darmowa dostawa: od 159 zł
Sprawdź koszty dostawySposób | Koszt | Pobranie | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
10,90 zł | brak | od 159 zł | |
Kurier DPD | 14,50 zł | +5,00 zł | od 159 zł |
Sprawdź dokładne informacje na podstronie Czas i koszty dostawy
W Polsce znajdują się sady pełne zdrowych i dorodnych jabłek, z których powstaje ten wyjątkowy ocet jabłkowy, w wyniku powolnej fermentacji. Nie zawiera sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Jego kwasowość to 7%, jest niefiltrowany, nie rozcieńczany, niepasteryzowany. Po prostu wyjątkowy.
Tylko naturalne składniki
Bez konserwantów
Wyprodukowany
w Polsce
Właściwości
Ocet jabłkowy powstaje w procesie dwuetapowej fermentacji octowej całych owoców, co gwarantuje wydobycie z nich niezwykłych walorów smakowych oraz aromatu. Po rozlaniu do butelek, zanim trafi do sprzedaży, leżakuje jeszcze kilka miesięcy. Ma bardzo rozbudowane prozdrowotne właściwości:
- zawarte w nim witaminy i minerały m.in. witamina C, wpływają korzystnie na odporność,
- pektyny mają działanie oczyszczające, co gwarantuje regulację układu trawiennego,
- pobudza enzymy trawienne, co gwarantuje zmniejszenie wchłaniania tłuszczów i wspomaga proces odchudzania. Szybciej odczujesz sytość spożywając dania z dodatkiem octu jabłkowego,
- ma działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne, zwalcza wiele grzybów i bakterii, jest pomocny m.in. w grzybicy paznokci,
- niektóre badania wskazują na przeciwnowotworowe właściwości octu jabłkowego.
Wśród najcenniejszych witamin i minerałów znajdujących się w occie jabłkowym można wymienić
witaminy z grupy B, beta-karoten, biotyny, pektyny, kwas foliowy, witaminy C, fosfor, sód, potas, wapń, magnez czy żelazo.
Zastosowanie
Wyprodukowany z polskich jabłek ocet nadaje się do bezpośredniego spożywania. Wystarczy 1-2 łyżeczki rozcieńczyć w 250 ml wody, aby odczuć jego cenne właściwości dla zdrowia.
Ocet jabłkowy stanowi również świetny dodatek do mięs, sałatek, zup oraz carpaccio. Warto wykorzystać go jako pełną niesamowitych właściwości przyprawę wzbogacającą smak potraw i dbającą o zdrowie.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 ml:
Wartość energetyczna | 88 kJ / 21 kcal | |
---|---|---|
Tłuszcz | 0 g | |
Węglowodany ogółem | 0,9 g | |
Białko | 0 g | |
Sód | 5 mg |
Produkcja
Ocet powstaje z jabłek pochodzących z polskich upraw. Produkt powstaje w wyniku procesu fermentacji o odpowiedniej długości. Dzięki temu zawiera odpowiednią ilość wartości odżywczych oraz wyjątkowy smak. By w pełni korzystać z walorów smakowych i zdrowotnych napoju, przechowuj go w chłodnym i zacienionym miejscu.