Orzech pekan surowy, bez soli
Darmowa dostawa: od 159 zł
Sprawdź koszty dostawySposób | Koszt | Pobranie | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
![]() |
10,90 zł | brak | od 159 zł |
Kurier DPD | 14,50 zł | +5,00 zł | od 159 zł |
Sprawdź dokładne informacje na podstronie Czas i koszty dostawy
Orzechy pekan – niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych, a w Polsce dopiero zyskują sławę. Choć nie zawsze to, co przychodzi do nas zza oceanu jest dobre, to w tym przypadku nie mamy żadnych wątpliwości. To jedne z najzdrowszych rodzajów orzechów. Spożywaj je regularnie, na przykład w formie przekąski, aby wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki odżywcze.

Tylko naturalne składniki

Bez konserwantów
niepasteryzowany
Właściwości
Jedz orzechy pekan dla zdrowia!
Orzechy pekan z wyglądu mogą przypominać Ci orzechy włoskie – też są podłużne, choć mają mniej pofałdowań.
Co istotne, to o wiele zdrowsza opcja. Łagodne, lekko słodkie orzechy pekan są skarbnicą zdrowych tłuszczów, w szczególności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają zdrowie serca, obniżając poziom złego cholesterolu i podnosząc poziom dobrego cholesterolu.
Dodatkowo:
- są bogate w błonnik, który wesprze Twój układ trawienny, pomagając w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit,
- zawierają imponującą ilość antyoksydantów,
- zapewnią Ci dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1, dostarczając przy tym witaminę C, E i K.
- dostarczą do Twojego organizmu magnez, cynk, fosfor i żelazo.
Zastosowanie
Orzechy pekan wykorzystasz przy wypiekach. Dodaj odrobinę do ciast, tart i ciasteczek, aby wzbogacić je o chrupiący, zdrowy składnik.
Możesz dodać je do deserów, takich jak lody. To idealna posypka, które sprawdzi się także w przypadku gofrów i naleśników. Dzięki orzechom pekan efekt chrupkości uzyskasz także w przypadku słonych dań, np. sałatek czy mięs.
Orzechy możesz oczywiście jeść na surowo, prosto z torebki. To smaczna i zdrowa przekąska, która doda energii i zapewni Ci naturalną suplementację.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna | 3002 kJ / 729 kcal | |
---|---|---|
Tłuszcz | 72 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,2 g | |
Węglowodany ogółem | 4,4 g | |
w tym cukry | 2,2 g | |
Białko | 9,6 g | |
Sól | 0 g | |
Błonnik | 9,6 g |
Warto wiedzieć
Orzechy pekan w USA traktuje się wyjątkowo.
O znakomitym smaku i wyjątkowych właściwościach świadczy fakt, jakim statusem Stanach cieszą się orzechy pekan. To jeden z najważniejszych składników Pecan pie, czyli tarty spożywanej w trakcie Święta Dziękczynienia. Ten rodzaj orzechów nawet swoje własne święto – krajowy dzień pecanów obchodzony jest tam 14 kwietnia.
Maślany smak.
Orzechy pekan posiadają przyjemny, maślany smak. Jest nieco delikatniejszy od innych rodzajów orzechów, zwłaszcza włoskich. Nie posiadają goryczki, więc mogą odpowiadać osobom, które nie przepadają za tradycyjnym smakiem orzechów.
Skład
100% orzech pekan, surowy. Bez konserwantów. Bez dodatku soli.