Jak wykorzystać miód i olej rzepakowy?
W artykule przeczytasz o:
Połacie złocistych pól i łąk - tak charakterystyczne, zdobiące krajobraz zwłaszcza w kwietniu i maju – to zasługa rzepaku. Z jego nasion i kwiatów powstają produkty, których dobroczynne działanie na zdrowie i urodę warto wykorzystywać przez cały rok. Poznaj najważniejsze właściwości oleju i miodu rzepakowego i przekonaj się, jak wiele dobrego mogą dla Ciebie zrobić
OLEJ RZEPAKOWY – CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE I JAK GO STOSOWAĆ?
Oleju rzepakowego nikomu nie trzeba przedstawiać. To jeden z najpopularniejszych olejów wykorzystywanych w kuchni do najróżniejszych zadań. Mało kto jednak wie, że jego zastosowanie jest o wiele szersze i znane już od czasów średniowiecza. Oleju rzepakowego używa się m.in. w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, jest wykorzystywany do tworzenia mydła, farb, smarów, atramentu, ale także np. do wytwarzania biopaliw. Nic więc dziwnego, że Polska (ale i cała Europa) rzepakiem stoi!
Naturalny olej rzepakowy
Jak w codziennym życiu warto wykorzystać olej rzepakowy i do czego go użyć?
W kuchni: Sięgając po najwyższej jakości, tłoczony na zimno olej rzepakowy, dostarczasz organizmowi zbilansowaną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witamin E, K i fosforu. W jego towarzystwie o wiele lepiej wchłaniają się witaminy i minerały z posiłków, dlatego warto dodawać go do ulubionych potraw każdego dnia – nie tylko do smażenia.
Czy wiesz, że...?
Temperatura dymienia oleju rzepakowego wynosi 204 stopnie Celsjusza, przez co idealnie nadaje się on do delikatnej obróbki termicznej, krótkotrwałego smażenia mięs, czy warzyw (ale już do smażenia frytek na głębokim tłuszczu lepiej użyć np. oleju kokosowego) oraz do spożywania na zimno – jako dodatek do sałatek, przyrządzania domowego dressingu ziołowego, czy majonezu. Jest idealny również do pieczenia. Jego specyficzny, lekko orzechowy smak przypada do gustu nawet dzieciom, więc możesz nim zastąpić masło w zupkach i przecierach.
Spożywany regularnie, olej rzepakowy pomoże Ci:
- Zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca i osteoporoza
- Wzmocnić i uelastycznić naczynia krwionośne, a dzięki temu uniknąć groźnych zakrzepów i zatorów krwi
- Obniżyć cholesterol i usunąć z organizmu szkodliwe toksyny
- Poprawić aktywność mózgu i polepszyć koncentrację
- Przyspieszyć przemianę materii
- Zmniejszyć odkładanie się tłuszczu w wątrobie
- Zwiększyć odporność - zwłaszcza na infekcje bakteryjne
W kosmetyce:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma fantastyczne właściwości natłuszczające, nawilżające i regenerujące - idealnie sprawdzi się więc w pielęgnacji skóry i włosów, przyspieszy gojenie ran i podrażnień, pomoże zwalczyć stany zapalne i uzupełni barierę lipidową skóry.
Aby nadać szorstkim i matowym włosom pięknego blasku, zacznij je olejować olejem rzepakowym - już po 1 zabiegu w domowym SPA staną się o wiele bardziej elastyczne, nawilżone, miękkie i błyszczące. Możesz również dodawać odrobinę oleju rzepakowego do ulubionej maski na włosy, by pielęgnować je przy każdym myciu.
Aby przygotować odżywczą maseczkę na skórę, połącz olej rzepakowy z miodem (rzepakowym lub np. akacjowym) i rozgniecionymi plasterkami banana. Taką mieszankę nałóż na twarz i pozostaw na 15-20 minut - skóra będzie dogłębnie nawilżona, rozświetlona i odżywiona. Olej rzepakowy przyda się również do stworzenia naturalnego peelingu – w tym celu dodaj do niego łyżeczkę brązowego cukru. Peelingowana taką miksturą skóra będzie gładka i oczyszczona z martwego naskórka.
To co, uzupełniamy zapasy oleju rzepakowego w domowej spiżarni?
MIÓD RZEPAKOWY - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Odrobinę mniej popularny (a szkoda!) miód rzepakowy, to kolejne źródło naturalnych witamin i cennych mikroelementów - pozyskiwanych ze złocistego nektaru kwiatów rzepaku. Ma jasnożółty kolor, przyjemny smak z aromatem rzepaku i szybko podlega krystalizacji – staje się wówczas mleczny, kremowy. Skąpany w nim drogocenny nektar jest źródłem olejków eterycznych, garbników, flawonoidów, witamin B i C, potasu, magnezu, żelaza i rzadko występującego w produktach spożywczych – boru. To wszystko czyni go niezwykle wyjątkowym rarytasem w codziennym menu.
Jak korzystać z dobroczynnych właściwości miodu rzepakowego na co dzień?
W kuchni:
Miód rzepakowy świetnie sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla cukru - możesz posłodzić nim herbatę lub dodać do kawy (pamiętaj żeby poczekać, aż płyn nieco ostygnie – dodany do wrzątku zachowa co prawda swoje walory smakowe, ale zostanie pozbawiony najcenniejszych właściwości zdrowotnych). Znakomicie dopełni smak śniadaniowej owsianki, muesli, jogurtu, albo kanapki z twarogiem i razowym pieczywem. Możesz także polać nim gofry, pankejki i naleśniki. Palce lizać!
Spożywany regularnie, miód rzepakowy pomoże Ci:
- Obniżyć ciśnienie krwi i poprawić pracę serca
- Złagodzić choroby nerek, wątroby i trzustki
- Usprawnić pracę układu pokarmowego oraz nerwowego
- Zmniejszyć zgagę, bóle brzucha, wzdęcia i mdłości
- Zwiększyć odporność na przeziębienie i grypę
- Uchronić się przed infekcjami grzybiczymi
- Utrzymać zdrowie pęcherza i dróg moczowych
W kosmetyce i domowej apteczce:
Pielęgnacyjne i lecznicze właściwości miodu rzepakowego to źródło, z którego warto czerpać przez cały rok! Dzięki swoim właściwościom odżywczym i przyspieszającym gojenie ran, a nawet blizn, czy oparzeń, miód rzepakowy doskonale nadaje się jako pielęgnujący okład na podrażnioną skórę oraz np. na wysuszone, spierzchnięte usta. Stosuje się go nawet do łagodzenia odleżyn.
Naturalny miód rzepakowy
Jego prozdrowotne działanie jest nieocenione przy infekcjach dróg oddechowych - łyżeczka syropu przyrządzonego z miodem rzepakowym skutecznie łagodzi uporczywy kaszel, ból gardła, chrypę, czy bóle zatok. Miód rzepakowy ma bowiem silne działanie antybiotyczne, co czyni go znakomitym naturalnym remedium na infekcje - zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym. Pomoże w walce z przeziębieniem, stanem zapalnym gardła, nosa, czy oskrzeli, udrożni drogi oddechowe i złagodzi dolegliwości w chorobie. A to jeszcze nie wszystko!
Miód rzepakowy warto spożywać także przy problemach żołądkowych - skutecznie zwalcza mdłości, zgagę i uczucie pełności, pomaga w naturalnym detoksie wątroby, poprawia trawienie, łagodzi refluks, a nawet wrzody. Nektarowy miód rzepakowy to prawdziwa złota esencja zdrowia o długiej dacie przydatności do spożycia po otwarciu - co jeszcze bardziej podnosi jego wartość.
Nie czekaj, zaopatrz się w złocisty słoiczek szczęścia i zdrowia czym prędzej!