Zdrowe sałatki na każdą porę roku? Mamy to! Oto 3 propozycje zdrowych sałatek z wykorzystaniem zdrowych olejów zimnotłoczonych i ziaren.
Jak zbilansować posiłek, aby dostarczał nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych? W potrawach takich jak sałatki niezwykle ważne jest, aby zadbać o właściwie dobrane porcje zdrowych tłuszczy. Wśród najczęściej polecanych produktów znajdują się oleje tłoczone na zimno, które podczas procesu tłoczenia zachowują pełnię zdrowotnych właściwości produktu.
Sałatka z ziarnami słonecznika i olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno
Ziarna słonecznika są przepysznym dodatkiem do owsianek, sałatek, musli i świetną przekąską na co dzień. Na pewno zgodzisz się, że najlepszy w smaku jest świeży słonecznik. Podobnie rzecz ma się w przypadku oleju. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno pomaga zachować wszystkie właściwości. Poza wspaniałym smakiem olej słonecznikowy zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi też doskonałe źródło lecytyny, beta-karotenu oraz witaminy E.
A oto nasz pomysł na pyszną sałatkę z olejem słonecznikowym w roli głównej.
Składniki:
- cebula szalotka,
- szczypiorek,
- czerwona papryka,
- rzodkiewka,
- pomidory,
- sałata lodowa,
- ziarna słonecznika.
Dressing do sałatki:
- pieprz i sól,
- ulubione zioła do sałatek: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie,
- ocet jabłkowy albo sok z cytryny (w proporcji 1 część soku z cytryny do 3 części oleju),
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój. Posyp ziarnami słonecznika i polej dressingiem.
Sałatka szpinakowa z olejem lnianym tłoczonym na zimno
Olej lniany to surowiec bogaty w wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas olejowy, linolowy, linolenowy), kwasów nasyconych (mirystynowy, stearynowy, palmitynowy oraz erukowy). Zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę A, C, E, oraz cynk, miedź, fosfor, magnez i wapń. Sałatki z wykorzystaniem oleju lnianego to prawdziwa bomba odżywcza!
Składniki:
- kostka serka typu feta,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 10 czarnych oliwek,
- 20 pomidorków koktajlowych,
- łyżka suszonego estragonu,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz i sól,
- 4-5 łyżek oleju lnianego,
- 3 łyżki ziaren słonecznika.
Sposób przygotowania:
Szpinak umyj i pokrój. Oliwki i pomidorki przekrój na połówki, a paprykę w niewielką kostkę. Feta także powinna zostać rozdrobniona. Całość posyp ziarnami słonecznika, dodaj sól, pieprz, polej olejem lnianym i sokiem z cytryny. Na końcu dodaj estragon i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Sałatka owocowa z olejem kokosowym
W sezonie letnim warto korzystać z dobroczynnych składników zawartych w owocach, takich jak borówki czy truskawki. Powinniśmy pamiętać o zasadzie pięciu porcji warzyw oraz owoców każdego dnia. Poniżej przepis na przepyszną sałatkę owocową z olejem kokosowym.
Składniki:
- 2 mandarynki,
- świeży ananas,
- odrobina oleju kokosowego,
- odrobina soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- świeża mięta,
- truskawki,
- borówki amerykańskie,
- 1 mała gruszka,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce umyj i pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny, cukier i roztopiony olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Zdrowe sałatki możesz jeść o każdej porze roku! Mamy nadzieję, że nasze pomysły urozmaicą Twoją dietę. A jeśli masz ochotę na więcej propozycji zdrowych i przepysznych dań zajrzyj na www.olejznatury.pl