- 150 g kaszy manny
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g oleju kokosowego
- 6 dużych jabłek
- 4 łyżki płatków migdałów
- Cukier puder do posypania
Formę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche łączymy ze sobą. Polowe wymieszanych składników suchych wysypujemy na dno formy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Wykładamy je do formy i lekko dociskamy. Następnie wykładamy resztę składników suchych. Olej rozpuszczamy i polewamy nim ciasto. Dodatkowo na wierzchu rozsypujemy płatki migdałów. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.
Zdrowy naturalny olej kokosowy
Sypana szarlotka z olejem kokosowym po upieczeniu prezentuje się następująco.