Zamknięta w różnej pojemności słoiczkach, słodka czekolada pod postacią kremu zawróciła w głowie niejednemu łasuchowi. Nutella - bo to właśnie o niej mowa - to jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów spożywczych wśród dzieci, młodzieży, a także osób dorosłych. I chociaż uwielbiamy jej smak, to zdrowy styl życia zobowiązuje nas do zadawania pytań - również tych trudnych. Pytamy więc często: czy będąc na diecie możemy sięgać po kremy czekoladowe? Z ust dietetyków, miłośników zdrowej żywności i szeroko pojętego life-balance usłyszymy: to zależy!
Co decyduje o tym, czy krem o smaku czekolady jest zdrowy lub nie? Dlaczego poszukujemy zamienników i alternatyw, skoro reklamy przekonują nas o tym, że TEN konkretny produkt jest najlepszy i niezastąpiony? I jak znaleźć słodką oraz zdrową przekąskę, która będzie doskonałym dodatkiem do posiłków? Zapraszamy do lektury!
Zdrowy krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy
Tradycyjna nutella - skład i właściwości, które powinny zwrócić Twoją uwagę
Krem nutella to produkt niezwykle popularny. Oprócz wiernej liczby ,,fanów”, smakołyk doczekał się swojego święta - 5 lutego obchodzimy Światowy Dzień Nutelli. Szeroka rozpoznawalność marki to efekt m.in. doskonałych reklam, które przekonują rodzinę (a zwłaszcza dzieci), że jest to najlepsza przekąska i dodatek do pożywnego śniadania. Istnieje jednak szeroka grupa osób, która neguje tak wysuwane tezy, sugerując, że jest to produkt niezdrowy i wyrabia w dzieciach (a także dorosłych) złe nawyki żywieniowe. Czy rzeczywiście tak jest?
Analizując etykietę produktu - bo właśnie od tego należy zacząć - trudno nie odnieść wrażenia, że któraś ze stron mija się z prawdą. Skład nutelli to przede wszystkim tłuszcze i cukry, które umieszczone na samym szczycie etykiety sugerują, że to właśnie one są główną częścią składową produktu. Orzechy stanowią około 13% zawartości całego składu, co w porównaniu do 31,6% tłuszczu oraz ponad 50%* udziału cukru nie pozostawia złudzeń - popularny krem czekoladowo-orzechowy nie powinien być określany mianem zdrowej, pożywnej przekąski.
Zdrowy krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy
Nutella - kcal
Skoro skład popularnego kremu czekoladowego nie zachwyca, warto przyjrzeć się jego kaloryczności. Szacuje się, że w 100g produktu znajduje się ok. 540 kcal. Sporo, prawda? Jednak zdrowy rozsądek podpowiada, że kalorie to jedno, a wartości odżywcze to drugie. Biorąc pod uwagę skład produktu, najlepszą opcją będzie wybór zdrowszego smarowidła do kanapek.
Zdrowa nutella - czy to możliwe?
Jeśli jesteśmy miłośnikami kremów czekoladowych, a ,,krem z nutelli” to klasyczny owoc zakazany, który (jak wiadomo) smakuje najlepiej, najlepszą opcją będzie znalezienie zdrowszego zamiennika, który jest w stanie zaoferować o wiele więcej, niż dobry smak i chwilowe uczucie sytości. Doskonałym produktem - a równocześnie alternatywą dla nutelli - jest zdrowy krem orzechowy z dodatkiem daktyli. Co wyróżnia naturalny, orzechowo-daktylowo-czekoladowy krem naszej marki? Przede wszystkim ,,czysty” skład! Dzięki temu produkt nie zawiera cukrów i słodzików, brak w nim utwardzonych tłuszczy, aromatów oraz konserwantów. Brzmi niewiarygodnie? A to dopiero początek dobrych informacji! Naturalna pasta czekoladowa zawiera duże ilości prażonych orzechów laskowych, kokosu oraz pasty daktylowej, której smak wzmacnia kakao. Tak skomponowany krem jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym m. in. witaminy, A, B, E oraz K, a także żelaza i wapnia.
Fit nutella a zdrowie i dieta - najważniejsze informacje
Naturalny skład produktu i troska o wysokiej jakości składniki sprawiły, że krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy może być elementem zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. Aromatyczna i słodka pasta powstała na bazie doskonale opracowanej receptury, a o jej wyjątkowości świadczy chociażby fakt, że dla wielu łasuchów jej smak to prawdziwa, aczkolwiek domowa nutella. Dla dietetyków, diabetyków oraz osób, które muszą kontrolować poziom cukru i insuliny, naturalny krem czekoladowy to duża szansa na to, żeby urozmaicić swoją dietę o zakazane dotąd produkty - szacujemy, że indeks glikemiczny naszego smakołyku wynosi 50 (co mieści się w ramach niskiego <lub/i> średniego IG). Czy to przesądza o jego wyjątkowości? Oczywiście, że nie! Informacje o tym, że nutella posiada jeszcze niższy indeks glikemiczny znajdziemy na każdej stronie internetowej. Gdzie w takim razie tkwi sekret kremu orzechowo-daktylowo-czekoladowego? Wystarczy (po raz kolejny) spojrzeć na skład - i nagle wszystko staje się jasne, prawda? :)
Jak wykorzystać zdrowy krem czekoladowy w kuchni?
Sposobów na użycie orzechowo-daktylowo-czekoladowego kremu w kuchni jest naprawdę wiele. Każdy prawdziwy ,,słodkomaniak” spróbuje wykorzystać go jako smarowidło do kanapek, i ze sprawdzonych źródeł wiemy, że będzie to strzał w dziesiątkę! Do czego jeszcze można dodać naszą pastę?
Zdrowy krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy
- do owsianki, która nabierze słodkiego, wyraźnego smaku,
- do naleśników, których farsz na bazie kremu czekoladowego skusi nawet najbardziej radykalnych dietomaniaków,
- do ciast i deserów,
- do filiżanki kawy - zaskoczeni? Przecież wszyscy wiemy, że krem ze słoika w połączeniu z małą czarną to słodki grzeszek, któremu opierają się tylko nieliczni z nas.
Nutella bez cukru? Właśnie udowodniliśmy, że to możliwe! Wybierając zdrowy, naturalny krem czekoladowy na bazie orzechów i daktyli dbamy nie tylko o zróżnicowaną dietę, ale również (a może przede wszystkim) o swoje zdrowie. Pamiętajmy o właściwym przechowywaniu tego typu produktów - po otwarciu, słoiczek z kremem należy włożyć do lodówki i spożyć w ciągu dwóch miesięcy.
* dane informujące o procentowym składzie poszczególnych produktów są przybliżone - organizacja konsumencka potwierdziła, że producent popularnego kremu czekoladowego nie jest zobligowany do podawania dokładnych i szczegółowych danych, w tym informacji o dokładnej ilości oleju palmowego oraz kakao.