ODKRYJ SEKRET ZDROWIA I ENERGII Z KOMBUCHĄ
W artykule przeczytasz o:
Czym jest kombucha i dlaczego warto ją pić?
W ciągłym biegu i pędzie, w świecie pełnym stresu, napięć, gotowych diet z pudełka i przetworzonej żywności coraz częściej szukamy naturalnych i zdrowych sposobów na poprawę zdrowia i samopoczucia. I słusznie, bo przeciążony i zestresowany organizm potrzebuje wsparcia i naturalnych energetycznych “kopniaków”, dzięki którym lepiej poradzi sobie z codziennymi wyzwaniami. Właśnie z tego powodu niezwykłe właściwości kombuchy stają się w ostatnim czasie coraz bardziej doceniane i popularne. Ta starożytna herbatka fermentowana może być kluczem do lepszego zdrowia i wzrostu energii, a do tego świetnie smakuje i skutecznie gasi pragnienie - warto poświęcić jej uwagę, poznać ją lepiej i na stałe wprowadzić ją do codziennego menu.
Naturalna Kombucha
Czym jest kombucha?
Kombucha to wyjątkowy napój pochodzący z Azji, którego korzenie sięgają już tysiącleci. Naturalna, delikatnie musująca, lekko kwaskowata, orzeźwiająca oranżada herbaciana, produkowana poprzez fermentację słodzonej herbaty z pomocą symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, znanej jako SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). To właśnie dzięki specjalnemu procesowi fermentacji, kombucha ma tyle unikalnych właściwości zdrowotnych i niespotykane walory smakowe. Gwarantujemy, że jej smaku i działania nie da się porównać do żadnego innego napoju na świecie!
Dlaczego warto pić kombuchę?
Powodów jest całe mnóstwo, ale kilka z nich zasługuje na szczególne wyróżnienie. Czy wiesz, że każda butelka kombuchy to niezwykle bogate źródło minerałów (m.in. cynku, magnesu, potasu), witamin (C, B1, B2, B6), aminokwasów, związków polifenolowych i probiotyków? Gdy bierzesz łyk kombuchy, w Twoim organizmie rozpoczynają się procesy przeciwzapalne i detoksykujące, dzięki którym ciało i umysł zaczynają pracować sprawniej.
Za co twój organizm pokocha kombuchę?
• Wsparcie jelit i układu trawiennego - Kombucha dostarcza cennych probiotyków, które wspierają zdrową florę jelitową. Regularne spożywanie tego napoju pomaga utrzymać równowagę mikroflory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, korzystnie wpływa na trawienie, poprawia zdrowie wątroby oraz jelit. Warto pić ją przy problemach żołądkowych, bólach brzucha, na usprawnienie trawienia i wtedy, gdy się odchudzasz!
• Moc antyoksydantów - Kombucha jest bogata w antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami. Pijąc kombuchę każdego dnia, zapobiegasz chorobom serca, niedokrwieniu, nadciśnieniu, infekcjom, stanom zapalnym, schorzeniom na tle cukrzycowym i chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym.
• Zastrzyk energii i witalności - Dzięki naturalnej obecności kofeiny i energetyzujących składników odżywczych, kombucha może dać Ci kopniaka energii bez wywoływania szkodliwych, gwałtownych skoków cukru. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy i naturalny energetyk – bezpieczny dla osób w każdym wieku. Doskonale wspomoże umysł podczas wysiłku intelektualnego i nauki, a ciało wesprze podczas aktywności fizycznej i sportowej, czy w okresach regeneracji. Siła, kondycja, zdrowie i energia – to właśnie kombucha!
• Poprawa odporności - Zawartość probiotyków, witamin (zwłaszcza witaminy C) i cennych składników odżywczych powstałych w wyniku fermentacji, powoduje, że regularne picie kombuchy wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego i zwiększa naturalną odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne, przeziębienia, stany zapalne, problemy ze stawami, czy schorzenia pęcherza. Kompleksowe wsparcie odporności to jeden z powodów, dla których kombucha robi tak wielką furorę!
• Naturalny detoks - Kombucha wyjątkowo intensywnie wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji, wspomaga także zdrowie wątroby, trzustki i nerek. Jest więc nieoceniona, gdy chcesz poczuć się lżej, usprawnić pracę najważniejszych narządów, oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn i zalegających złogów, poczuć ulgę po przejedzeniu, czy zlikwidować obrzęki wodne w ciele.
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z kombuchą i potrzebujesz inspiracji, jak włączyć ją do codziennej diety – poza delektowaniem się nią prosto z butelki?
Oto 5 pomysłów na wykorzystanie kombuchy w najbardziej kreatywny sposób!
Naturalna Kombucha
Kombucha z owocami
Wrzuć kawałki ulubionych owoców do szklanki i dodaj do nich schłodzoną, musującą kombuchę. Świeżość owoców doskonale skomponuje się z jej delikatnym kwaśnym smakiem. Wypróbuj kombuchę z truskawkami, malinami lub cytryną - gwarantujemy orzeźwiającą eksplozję smaków i aromatów!
KOMBUCHA JAKO BAZA KOKTAJLI
Kombucha może stać się doskonałą bazą dla Twoich ulubionych koktajli. Połącz ją z sokiem z arbuza i kilkoma liśćmi mięty, by powstał orzeźwiający letni drink. Dodaj do niej nieco soku z limonki i imbiru dla pikantnego uderzenia – i zdrowy shot gotowy! Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!
KOMBUCHA W MARYNACIE DO MIĘS
Tak - kombuchy możesz śmiało użyć jako naturalnej i zdrowej marynaty do mięs oraz warzyw. Kombucha doskonale zmiękczy mięso, a jej nietuzinkowy kwaśny smak nada potrawie subtelnego aromatu. Dodatkowo, dzięki zawartości kwasu octowego, kombucha pomoże w trawieniu i poprawi wchłanianie składników odżywczych!
Kombucha jako dressing do sałatki
Zamień swój zwykły sałatkowy sos na zdrowszą i ciekawszą wersję - dressing z kombuchy! Połącz kilka łyżek kombuchy z oliwą z oliwek, musztardą i ulubionymi przyprawami. Ten lekki i orzeźwiający dressing doda wyjątkowego smaku sałatkom i zaskoczy Twoich znajomych na niejednym przyjęciu!
KOMBUCHA NA LATO - DOMOWE LODY
Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych lodów? Wystarczy, że zamrozisz kombuchę w foremkach do lodów. Otrzymasz orzeźwiające, pyszne lody, które zadowolą Twoje podniebienie bez dodatkowej dawki cukru i sztucznych barwników.
Kombucha na zdrowie, smaczny dzień i świetne samopoczucie!
Jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia, a jednocześnie rozpieścić nieco kubki smakowe i ugasić pragnienie zdrowym napojem - dużo lepszym od słodzonych, kolorowych napojów gazowanych - sięgnij po szklankę lub butelkę pełną dobroczynnych właściwości kombuchy. Delektuj się jej oryginalnym owocowym smakiem i ciesz się wyjątkowymi korzyściami zdrowotnymi dla swojego ciała i umysłu. Pamiętaj tylko, żeby wybierać kombuchę o niskiej zawartości cukru i najlepiej tę najczystszą – niefiltrowaną, niepasteryzowaną, bez zbędnych dodatków. To właśnie z niej płynie najwięcej prozdrowotnej mocy