Orzechy są bardzo zdrowe i nawet pomimo swojej kaloryczności powinny stanowić stały element dobrze zbilansowanej diety, zarówno dorosłych jak i dzieci. Jednak włączanie do diety orzechów dzieciom budzi wiele kontrowersji. Przeciwnicy twierdzą, że orzechy mogą uczulać dziecko. Czy to na pewno prawda? Czy masło orzechowe dla dziecka jest odpowiednim produktem?
Czy dzieci mogą jeść masło orzechowe?
Wielu rodziców zastanawia się na tym, czy podawać dziecku masło orzechowe. W końcu nie od dziś wiadomo, że orzechy to wartościowe dla organizmu źródło wielu witamin i minerałów. Jak najbardziej dzieci mogą, a wręcz nawet powinny jadać masła orzechowe pod warunkiem jednak, że są to produkty w pełni naturalne, stworzone wyłącznie w 100% orzechów.
Masła orzechowe z dodatkiem cukru czy dowolnego innego polepszacza to nie najlepszy wybór nie tylko dla dzieci, ale także i dorosłych. Idealne masło powinno składać się w 100% z orzechów. Dopuszczalne jest dodawanie do masła dodatkowych składników, ale tylko tych naturalnych i pozytywnie oddziałujących na organizm (np. miodu).
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Te w pełni naturalne, pozbawione zbędnych dodatków - z pewnością tak! Taki produkt stanowi wartościowe źródło białka, tłuszczów, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy czy aminokwasów, dlatego może stanowić ważny element codziennej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Warto jednak pamiętać o tym, że jest to wysokokaloryczny produkt, dlatego też nie należy przesadzać jego ilością.
Kiedy można bezpiecznie wprowadzić masło orzechowe do diety dziecka?
Zgodnie z zaleceniami pediatrów, masło orzechowe (w sposób stopniowy) do diety dziecka można dodawać po ukończeniu 6. miesiąca życia. Warto jednak pamiętać o tym, że podając je dziecku po raz pierwszy warto zrezygnować z podawania innych nowych produktów. Dlaczego? Chodzi tu przede wszystkim o to, by sprawdzić, czy dziecko nie jest uczulone na orzechy. W przypadku niemowląt ze względu na klejącą i gęstą konsystencję masła orzechowego warto potraktować je jako dodatek do dowolnego posiłku. To znacznie lepsze rozwiązanie niż podawanie maluchowi produktu bezpośrednio na łyżeczce
Masło orzechowe a alergie
Czy masło orzechowe uczula? Wielu młodych rodziców jest przekonanych o tym, że tak, dlatego też często rezygnuje z podawania tego produktu swoim pociechom na etapie rozszerzania ich diety. Jednak czy jedzenie masła orzechowego przez kilkumiesięczne niemowlę to rzeczywiście takie duże ryzyko pojawienia się reakcji alergicznej?
Prawdą jest stwierdzenie, że orzechy stanowią bardzo silny alergen. Z tego też powodu, zanim na dobre włączymy orzechy do diety dziecka należy podać mu ich minimalną ilość, aby przekonać się o tym, czy wywoła to reakcję alergiczną. Jeżeli nic takiego nie będzie miało miejsca, orzechy i wszelkie produkty z nich wykonane powinny ze względu na swoje wartości odżywcze znaleźć się w jadłospisie dziecka.
Jak wybrać dobre masło orzechowe?
Wybierając masło orzechowe dla dziecka, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego skład. Niestety na rynku wciąż jest sporo produktów zawierających duże ilości cukru, soli oraz tłuszczu palmowego. Takie masła zdecydowanie nie tylko nie nadają się do jedzenia przez maluchy, ale i dorosłych. Najlepsze masło orzechowe to takie, które w 100% wykonane zostało z orzeszków ziemnych, bez żadnych zbędnych dodatków. Taki produkt będzie najzdrowszy dla organizmu, pełen wartościowych składników pozytywnie wpływających na jego codzienne funkcjonowanie.