Do każdego zamówienia dołączymy próbkę naszego pysznego masła kokosowego!

571 481 409 sklep@olejznatury.pl

Naturalne oleje w kuchni i kosmetyce – przeciwwskazania, o których warto pamiętać

Naturalne oleje zimnotłoczone znajdują szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Posiadają bowiem wiele cennych składników odżywczych oraz są w stanie pomóc nam uporać się z licznymi schorzeniami. Ich spożywanie oraz aplikowanie na skórę niesie zatem wiele dobra. Przed zakupem danego produktu warto jednak sprawdzić, czy nie występują u nas żadne przeciwwskazania do jego stosowania. Czasem bowiem nieświadomie możemy wyrządzić sobie poważną krzywdę. O czym zatem warto pamiętać, wybierając konkretny rodzaj oleju zimnotłoczonego? Sprawdź!

Jak wybrać olej, który nie zagrozi naszemu zdrowiu oraz urodzie?

Wybierając olej, który będziemy spożywać bądź nakładać na skórę, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety niektóre wyroby dostępne na polskim rynku są bardzo słabej jakości i ich używanie nie będzie wiązało się z żadnym dobrodziejstwem. Pamiętajmy zatem, by kupując olej, a następnie go przechowując, mieć na uwadze pięć podstawowych zasad. Jakich?

Po pierwsze: sprawdzony dostawca

Kupując olej, warto przede wszystkim udać się do sprawdzonego dostawcy bądź nabyć produkty renomowanych marek. Najlepiej zatem najpierw zapytać znajomych lub członków rodziny czy są w stanie polecić odpowiednią firmę. Dodatkowo warto poszukać opinii klientów w Internecie. Pamiętajmy również, że producenci, którzy przeznaczają krocie na reklamy, nie zawsze mogą poszczycić się wysokiej jakości wyrobami. Nieraz o wiele lepsza okaże się mała rodzinna firma niż wielki i znany na całym świecie koncern. 

Po drugie: produkt całkowicie naturalny

W dzisiejszych czasach chemię oraz szkodliwe substancje znajdziemy niemalże w każdym produkcie spożywczym czy kosmetycznym. Decydując się na olej, starajmy się zatem wybrać taki, który posiada całkowicie naturalny skład. Musi zatem być wyprodukowany jedynie z ziaren poddanych odpowiedniej obróbce. Wszelkie konserwanty, parabeny, polepszacze smaku, barwniki czy sztuczne aromaty niestety bardzo drastycznie obniżają jakość produktu. Zapamiętajmy zatem, że dobry olej to naturalny olej!

Po trzecie: proces tłoczenia

Nie da się ukryć, że bardzo duże znaczenie ma także tłoczenie danego wyrobu. Najcenniejsze dla naszego zdrowia oraz urody są oczywiście oleje zimnotłoczone, czyli nierafinowane. Z ziaren wydobywane są, dzięki niskiej temperaturze, wszystkie dobroczynne składniki odżywcze. Takie tłuszcze najlepiej stosować do dań przyrządzanych na zimno oraz aplikować bezpośrednio na skórę i włosy. Jeśli jednak chcemy nabyć produkt, na którym będziemy smażyć czy piec, koniecznie postawmy na olej rafinowany. Posiada on bowiem wyższy punkt dymienia, dzięki któremu podczas obróbki termicznej unikniemy wytwarzania szkodliwych dla nas toksyn. 

Po czwarte: sprawdzony surowiec

Nawet całkowicie naturalny olej może cechować się słabą jakością, jeśli do jego wyprodukowania zostały użyte nieodpowiednie ziarna. Najlepiej zatem, by producent mógł pochwalić się faktem, iż nasiona, z których wytłoczono wyrób, pochodziły ze sprawdzonych upraw. Dzięki temu mamy pewność, że rośliny mogły wzrastać bez obecności dużej liczby toksyn czy innych szkodliwych substancji. 

Dodatkowo: odpowiednie opakowanie i przechowywanie

Aby olej zachował swoje cenne właściwości, musi on zostać przelany do odpowiedniego opakowania. W przypadku tłuszczów tłoczonych na zimno będzie to ciemna szklana buteleczka. Wyroby rafinowane mogą natomiast znajdować się w klasycznym przezroczystym plastikowym pojemniku. Każdy olej należy również przechowywać wedle zaleceń producenta oraz spożyć bądź zużyć przed upływem daty ważności. Najczęściej będzie to zatem okres od 3 do 6 miesięcy od wytłoczenia lub pierwszego otwarcia. 

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat daty przydatności do spożycia? Sprawdź nasz artykuł “Wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat trwałości olejów, ale baliście się zapytać”!

Przeciwwskazania do spożywania oleju, które warto mieć na uwadze

Przeciwwskazań do spożywania oleju nie ma zbyt wiele. W niektórych sytuacjach lepiej jednak zachować ostrożność. Posiadając jakiekolwiek wątpliwości, nie bójmy się również poprosić o poradę kogoś wykwalifikowanego – lekarza, farmaceutę czy dietetyka. Takie osoby z pewnością będą wiedziały, jak nam pomóc. Jakie są jednak podstawowe przeciwwskazania do spożywania niektórych rodzajów olejów?

Alergie i uczulenia na składniki bazowe

Pierwsze i najważniejsze przeciwwskazanie to oczywiście alergia lub uczulenie na któryś ze składników bazowych danego oleju. Jeśli zatem zauważyliśmy już kiedyś, że po spożyciu np. siemienia lnianego czujemy się źle, a na naszym ciele pojawiła się wysypka, lepiej uważać również z olejem lnianym. Taki wyrób może, ale nie musi nas uczulić. Mimo to pamiętajmy, aby dmuchać na zimne. Lepiej bowiem zapobiegać niż leczyć. 

Ciąża

Ze spożyciem niektórych olejów należy również uważać w czasie ciąży. Pamiętajmy zatem, by wystrzegać się w szczególności tłuszczu wytłaczanego z nasion czarnuszki. Roślina ta posiada bowiem właściwości rozkurczowe, które mogą prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak przedwczesny poród czy niestety także i poronienie. Na liście zakazanych produktów powinien znaleźć się również olej słonecznikowy, krokoszowy, kukurydziany oraz z pestek winogron. Dlaczego? Oleje te są bogate w kwasy omega 6. Będąc w ciąży lepiej jednak zastąpić je kwasami omega 3, które są zdecydowanie zdrowsze i bardziej potrzebne rozwijającemu się pod naszym sercem dziecku. 

Karmienie piersią

Karmiąc piersią również należy zachować szczególną ostrożność. Spożywane produkty mogą bowiem być dla nas bezpieczne, jednak zagrażać zdrowiu naszej pociechy. Do pokarmu przedostają się przecież wszelkie substancje, które przyjmujemy z pożywienia. Uważajmy zatem czy oleje, w które bogata jest nasza dieta, nie będą na przykład uczulać naszego dziecka. Dodatkowo w takich tłuszczach nie powinny znajdować się nasycone kwasy tłuszczowe. Mogą one prowadzić do licznych schorzeń oraz ciężkich do wyleczenia chorób.

Choroby

Większość naturalnych olejów zimnotłoczonych może pomóc nam w walce z licznymi chorobami. Musimy jednak brać pod uwagę to, w jaki sposób działają one na nasz organizm. Przykładowo tłuszcz wytwarzany z ostropestu obniża ciśnienie tętnicze. Jego spożycie będzie zatem miało zbawienny wpływ na nasze zdrowie, jeśli wartości te są u nas zawyżone. Jeżeli natomiast na co dzień zmagamy się z bardzo niskim ciśnieniem, regularne spożywanie tego oleju będzie powodowało jeszcze większe jego obniżenie. To z kolei może prowadzić do bardzo poważnych powikłań. Dobrze jest zatem skonsultować jego stosowanie ze swoim lekarzem.

Przeciwwskazania do stosowania oleju na skórę oraz włosy

W przypadku stosowania naturalnych olejów zimnotłoczonych na skórę czy włosy, nie będziemy po raz kolejny mieli zbyt dużej liczby przeciwwskazań. Musimy jednak pamiętać przede wszystkim o tym, by używać produktów, które nas nie uczulają. W innym przypadku niestety stan naszej skóry pogorszy się zamiast poprawić. Warto zatem uważnie obserwować reakcję naskórka na takie preparaty. Dodatkowo pamiętajmy, że każdy organizm jest inny. Jeśli zatem u naszej koleżanki olej poprawia kondycję włosów, niekoniecznie będzie tak samo również i w naszym przypadku. Z olejami używanymi do pielęgnacji bardzo łatwo także przedobrzyć. Starajmy się zatem początkowo używać małej ilości preparatów, by skóra czy włosy mogły się do nich przyzwyczaić. Następnie lekko zwiększajmy dawkę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Takie odpowiedzialne i świadome stosowanie olejów z pewnością pomoże nam zadbać o piękny wygląd.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl