669 710 102 (14 - 20) sklep@olejznatury.pl

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat daty trwałości olejów, ale baliście się zapytać 0

3 fakty na temat trwałości olejów, o których nie miałeś pojęcia 

Nie mamy przed Wami nic do ukrycia. Jesteśmy czyści – tak jak nasze oleje – i dlatego postanowiliśmy regularnie dzielić się z Wami tajnikami naszej pracy, a także poradami i ciekawostkami na temat naszych produktów. Na dobry początek kilka faktów na temat ich trwałości.

Zastanawialiście się kiedyś, jak to jest, że olej lniany ze sklepu potrafi stać na półce nawet przez rok, a nasze produkty nadają się do spożycia tylko przez 3 miesiące? I dlaczego butelkę naszego oleju należy przechowywać w lodówce przez cały proces użytkowania, podczas gdy te zakupione w sklepie mogą stać tygodniami na kuchennym blacie i nic im się nie dzieje? W tym wpisie odsłonimy przed Wami wszystkie karty i w 3 rozdaniach zdradzimy odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

1. Diabeł tkwi w… Szafirze

Nasz olej lniany powstaje z odmiany lnu brązowego o nazwie Szafir. Jest to odmiana wysokolinolenowa, która w swoim składzie zawiera około 55% kwasów omega-3, czyli nawet do 50 razy więcej niż w innych odmianach! Oznacza to, że olej posiada więcej właściwości zdrowotnych, towarzyszy temu jednak krótsza przydatność do spożycia. Z czego to wynika? Wysoka zawartość kwasów omega-3 sprawia, że olej łatwo ulega procesom utleniania w temperaturze pokojowej oraz w kontakcie z powietrzem i słońcem, w związku z czym szybciej traci swoje właściwości. Właśnie dlatego zalecamy przechowywanie oleju w lodówce i spożycie go w przeciągu 3 miesięcy od daty wytłoczenia.

2. Mówimy NIE konserwantom

Tłoczymy oleje, które sami chętnie spożywamy, dlatego bazujemy w 100% na naturalnych składnikach. Nie używamy sztucznych dodatków i konserwantów, które mogłyby wydłużyć ich termin przydatności do spożycia. W produkcji naszych olejów zdecydowanie stawiamy na jakość.

3. Tłoczymy na zimno

W odróżnieniu od olejów rafinowanych, nasze oleje powstają w procesie tłoczenia na zimno bez udziału chemicznych dodatków. Dzięki temu pozostają nieoczyszczone, zachowując pełnię właściwości odżywczych i smaku.

Jeśli, tak jak my, lubisz wiedzieć, co trafia na Twoją kuchenną półkę i czy wybrany przez Ciebie olej jest dobrej jakości, koniecznie sprawdź:

  • z jakiej odmiany lnu został wytłoczony,
  • czy zawiera konserwanty,
  • czy jest rafinowany.

Choć rafinowane oleje z konserwantami i niższą zawartością kwasów omega-3 mogą być przechowywane dłużej i w mniej wymagających warunkach, są niestety gorsze jakościowo. Jeśli zależy Ci na tym, by odżywiać się zdrowo, koniecznie weź to pod uwagę podczas zakupów!

 

olej lniany w lodówce

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl