3 fakty na temat trwałości olejów, o których nie miałeś pojęcia
Nie mamy przed Wami nic do ukrycia. Jesteśmy czyści – tak jak nasze oleje – i dlatego postanowiliśmy regularnie dzielić się z Wami tajnikami naszej pracy, a także poradami i ciekawostkami na temat naszych produktów. Na dobry początek kilka faktów na temat ich trwałości.
100% naturalny olej lniany tłoczony na zimno.
Zastanawialiście się kiedyś, jak to jest, że olej lniany ze sklepu potrafi stać na półce nawet przez rok, a nasze produkty nadają się do spożycia tylko przez 3 miesiące? I dlaczego butelkę naszego oleju należy przechowywać w lodówce przez cały proces użytkowania, podczas gdy te zakupione w sklepie mogą stać tygodniami na kuchennym blacie i nic im się nie dzieje? W tym wpisie odsłonimy przed Wami wszystkie karty i w 3 rozdaniach zdradzimy odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
1. Diabeł tkwi w… Szafirze
Nasz olej lniany budwigowy powstaje z odmiany lnu brązowego o nazwie Szafir. Jest to odmiana wysokolinolenowa, która w swoim składzie zawiera około 55% kwasów omega-3, czyli nawet do 50 razy więcej niż w innych odmianach! Oznacza to, że olej posiada więcej właściwości zdrowotnych, towarzyszy temu jednak krótsza przydatność do spożycia. Z czego to wynika? Wysoka zawartość kwasów omega-3 sprawia, że olej łatwo ulega procesom utleniania w temperaturze pokojowej oraz w kontakcie z powietrzem i słońcem, w związku z czym szybciej traci swoje właściwości. Właśnie dlatego zalecamy przechowywanie oleju w lodówce i spożycie go w przeciągu 3 miesięcy od daty wytłoczenia.
2. Mówimy NIE konserwantom
Tłoczymy oleje, które sami chętnie spożywamy, dlatego bazujemy w 100% na naturalnych składnikach. Nie używamy sztucznych dodatków i konserwantów, które mogłyby wydłużyć ich termin przydatności do spożycia. W produkcji naszych olejów zdecydowanie stawiamy na jakość.
Zastanawiasz się, czy cena naturalnego oleju zawsze idzie w parze z jego jakością? Przekonaj się, jak jest naprawdę!
3. Tłoczymy na zimno
W odróżnieniu od olejów rafinowanych, nasze oleje powstają w procesie tłoczenia na zimno bez udziału chemicznych dodatków. Dzięki temu pozostają nieoczyszczone, zachowując pełnię właściwości odżywczych i smaku.
Jeśli, tak jak my, lubisz wiedzieć, co trafia na Twoją kuchenną półkę i czy wybrany przez Ciebie olej jest dobrej jakości, koniecznie sprawdź:
- z jakiej odmiany lnu został wytłoczony,
- czy zawiera konserwanty,
- czy jest rafinowany.
Choć rafinowane oleje z konserwantami i niższą zawartością kwasów omega-3 mogą być przechowywane dłużej i w mniej wymagających warunkach, są niestety gorsze jakościowo. Jeśli zależy Ci na tym, by odżywiać się zdrowo, koniecznie weź to pod uwagę podczas zakupów!