Gdzie i jak przechowywać olej kokosowy, aby nie stracił swoich właściwości?

Gdzie i jak przechowywać olej kokosowy, aby nie stracił swoich właściwości?

Olej kokosowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Świadomość jego niezwykłych właściwości sprawia, że wykorzystujemy go nie tylko do przygotowywania zdrowych i dietetycznych potraw - olej kokosowy świetnie sprawdza się także w branży kosmetycznej, zwłaszcza jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów. Jak go przechowywać, aby nie stracił swoich właściwości? Czytaj dalej!

Czy olej kokosowy jest zdrowy? 

Na temat cudownych właściwości oleju kokosowego powstało wiele mitów, które generalizują produkt, zapominając o tym, iż olej olejowi nierówny. Poszukując rzetelnych informacji zapominamy często o tym, iż ogólna nazwa usługi nie musi odnosić się do szczegółowych i uniwersalnych wartości, jakie oferuje.

100% Naturalny olej kokosowy

Zamów olej kokosowy

Przedstawmy to na poniższym przykładzie:

Pani Ania postanowiła zmienić swoje nawyki żywieniowe i umówiła się na konsultację dietetyczną. W dniu zaplanowanego spotkania przygotowała tzw. dzienniczek żywieniowy, w którym szczegółowo opisała to, co je, wraz z poszczególnymi nazwami produktów. W gabinecie dietetycznym z dumą przyznała, że już od dłuższego czasu nie spożywa białego pieczywa, regularnie sięgając po chlebek żytni. Jednak kiedy została poproszona o to, aby na następną  wizytę przynieść skład chleba, Pani Ania nie wierzyła własnym oczom! Etykieta na pieczywie informowała bowiem o tym, że chlebek owszem, zawiera zdrową mąkę żytnią, ale stanowi ona zaledwie 20% całego składu pieczywa! Pozostałe składniki opierały się głównie na niskiej jakości mące pszennej oraz dodatku słodu jęczmiennego, który – jak się później okazało – odpowiadał nie tylko za ciemniejszy kolor chlebka, ale polepszał również jego smak.  Pani Ania zrozumiała swój błąd  - to, że kupiła pieczywo, na etykiecie którego widniał napis ,,żytnie”, wcale nie oznaczało, że będzie ono zdrowe i (paradoksalnie) żytnie.

Teraz już rozumiesz? To, czy olej kokosowy jest zdrowy i dobry dla naszego organizmu zależy często od tego, jak wyglądała jego produkcja. Poszczególne etapy tworzenia oleju (podobnie jak w przywoływanym wcześniej chlebie) decydują o jakości produktu, pozwalają oszacować stopień zadowolenia konsumentów oraz wpływ, jaki dany produkt może mieć na ich zdrowie. Skąd więc pewność, że olej kokosowy do smażenia jest zdrowy? Sprawdź etykietę! Jeśli wybrałeś naturalny, nierafinowany olej kokosowy tłoczony na zimno - gratulujemy, kuchnia jest Twoja!

Właściwości i przechowywanie oleju kokosowego

Jeśli już wiesz, jaki olej kokosowy jest najlepszy, nadszedł czas na poznanie jego właściwości i optymalnego sposobu przechowywania. Wśród opinii specjalistów i pasjonatów zdrowego stylu życia panuje przekonanie, iż olej kokosowy:

  • jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego oleju do smażenia,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • wspomaga trawienie, przez co chętnie sięgają po niego osoby będące na diecie,
  • zawiera kwas laurynowy, który działa na organizm jak ,,naturalny antybiotyk”,
  • jest zdrowszym zamiennikiem margaryny - np. podczas wypieku ciasteczek,
  • nawilża i regeneruję skórę,
  • wzmacnia włosy, 
  • używany jako płukanka do zębów zapobiega ich próchnicy.

Jak przechowywać olej kokosowy?

Aby móc w pełni korzystać z wymienionych powyżej właściwości oleju kokosowego należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Po zakupie oleju sprawdź datę jego przydatności do spożycia. Wysokiej jakości olej kokosowy powinien być spożyty do maksymalnie 12. miesięcy od wytłoczenia, a nie otwarcia! To ważna informacja - oleje tłoczone na zimno produkuje się na bieżąco, często pod zamówienie. Brak sztucznych składników konserwujących skraca nieco czas przydatności do spożycia, ale w tym przypadku to ogromna zaleta tego produktu.

I nie zapomnij o właściwym przechowywaniu oleju kokosowego! Na całe szczęście to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Aby olej kokosowy zachował swoje wszystkie właściwości, powinieneś:

  • przechowywać go w suchym miejscu,
  • przechowywać go z dala od promieni słonecznych (unikaj parapetów, półek na wysokości okna itp.),
  • dokładnie zakręcać słoiczek, tak, aby olej przechowywany był w szczelnie zamkniętym opakowaniu,
  • zadbać o odpowiednią temperaturę miejsca, w którym przechowujesz olej: nie musisz wkładać go do lodówki, olej kokosowy w temperaturze pokojowej zachowuje swoją stałą formę, dlatego też często nazywany jest masłem kokosowym. Pamiętaj jednak o promieniach słonecznych - zbyt wysoka temperatura można skrócić czas przydatności produktu!

Martwisz się, że nie zdążysz zużyć całego słoiczka oleju kokosowego przed końcem jego przydatności do spożycia? Zajrzyj na naszą stronę internetową i wybierz taką pojemność, która odpowiada Twoim potrzebom! Pamiętaj, że otrzymasz produkt stworzony tylko z naturalnych składników, nierafinowany i tłoczony w temperaturze poniżej 38°C. A później? Po prostu nałóż olej kokosowy na włosy, dodaj go do wypieków lub posmaruj nim kanapkę. Na zdrowie!

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl