Desery z masłem orzechowym - pomysły na obłędne słodkości!
CIEKAWE ZASTOSOWANIA MASŁA ORZECHOWEGO I KORZYŚCI Z JEGO SPOŻYWANIA
W artykule przeczytasz o:
Fit słodycze dla osób, które liczą kalorie. Zdrowe słodkości na przyjęcie, czy kinder party, gdy dbamy o dietę najmłodszych. Energetyczne przekąski na wycieczkę, wyprawę w góry, czy dłuższą podróż. To tylko niektóre sytuacje, w których desery z wykorzystaniem masła orzechowego sprawdzą się doskonale! Szukasz inspiracji i ciekawych pomysłów na zastosowanie masła orzechowego i zdrowych kremów czekoladowych w swojej kuchni? Znajdziesz je właśnie tutaj!
Masło orzechowe jest znakomitym składnikiem do ciast, wypieków, słodkości, czekoladek, batoników i tortów - zostało wprost stworzone do deserów! Jego konsystencja delikatnie rozpływająca się w ustach, świetnie zbalansowany smak, struktura doskonale pasująca do tworzenia nadzienia, farszu, polewy... po prostu palce lizać! Nic więc dziwnego, że desery z wykorzystaniem masła orzechowego cieszą się w ostatnim czasie tak dużą popularnością. Oprócz tego, że są pyszne, są bowiem idealnym fit zamiennikiem słodkości pełnych cukru – naturalne masła orzechowe nie są dosładzane, są czystą orzechową esencją pełną zdrowych tłuszczów i składników odżywczych. Do tego można dziś dosłownie przebierać w smakach - masło pistacjowe, kokosowe, migdałowe, czy klasyczne arachidowe – zobacz, jak pyszne desery możesz z nich przyrządzić:
Pyszne zdrowe kremy orzechowe
Ciasteczka "Peanut Butter Blossoms"
Idealne do podjadania przy filmie, zabrania na plac zabaw, czy wycieczkę rowerową. W tej wersji proponujemy wariację kokosową - z użyciem pysznego masła kokosowego!
Przygotuj składniki:
- 1/2 szklanki masła kokosowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy do dekoracji
I bierzemy się za przyrządzanie!
Najpierw rozgrzej piekarnik do 175°C. W misce wymieszaj masło kokosowe, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii, aż masa będzie gładka. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Z uzyskanej masy formuj małe kulki ciasta z dziurką w środku i obtaczaj je w cukrze. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane “peanut butter blossoms” piecz przez 10-12 minut. Gdy wyjmiesz je z piekarnika, wciskaj w każde ciasteczko (po to były potrzebne dziurki!) po łyżeczce kremu orzechowo-daktylowo-czekoladowego. Na koniec pozwól im ostygnąć na blasze.
To prawdziwe kokosowe niebo w gębie - gdy już po nie sięgniesz, możesz mieć pewność, że na jednym ciasteczku się nie skończy!
Tort czekoladowy z masłem pistacjowym
To przepis dla najbardziej wymagających łasuchów. Gwarantujemy, że ten tort skradnie serca wszystkich gości na każdym garden party, kinder balu i przyjęciu - i w mig zniknie z talerzy! Idealne połączenie przepysznego kremu pistacjowego i czekolady, rozpływający się mus śmietankowy – to rozkosz dla kubków smakowych, o jakiej długo się pamięta. Chwytaj słoik masła pistacjowego i zaczynajmy!
Przygotuj składniki:
- Biszkopt czekoladowy (możesz użyć gotowego lub przygotować własny)
- Masło pistacjowe
- Śmietanka 36%
- Czekolada / pokruszone batoniki czekoladowe do dekoracji
Przyrządza się go dziecinnie prosto. Działamy!
Przygotuj puszysty biszkopt czekoladowy i przekrój go na dwa lub trzy płaty. Rozsmaruj grubą warstwę masła pistacjowego na każdym płacie. Następnie ubij słodką śmietankę na sztywną masę i posmaruj nią kolejną warstwę każdego płatu.
Na koniec ostrożnie złóż tort, dekorując wierzch roztopioną czekoladą / pokruszonymi batonikami i dodatkowym masłem pistacjowym - możesz też użyć zdrowego kremu orzechowo-daktylowo-czekoladowego.
Gotowy tort włóż do lodówki i schładzaj przez około 2 godziny. I gotowe!
Krówki “Peanut Butter Fudge”
W tym przepisie sięgniemy do klasyki – wykorzystasz w nim tradycyjne masło orzechowe z orzeszków ziemnych (arachidowe), z którego powstanie idealny mus krówkowo- kajmakowy. Pyszne, zdrowe krówki z masłem orzechowym to idealne rozwiązanie na słodki podwieczorek dla całej rodziny – a przygotujesz je błyskawicznie, zaledwie z 4 składników.
Potrzebne będą:
- 2 szklanki masła orzechowego
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pora na przygotowanie:
Najpierw rozpuść w rondelku masło. Powoli dodawaj masło orzechowe, cukier puder i ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając - aż wszystkie składniki się połączą.
Uzyskaną gęstą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
Wstaw do lodówki, aby stężała. Po około 2 godzinach możesz wyjąć ją z lodówki - teraz pokrój całość na kawałki - małe krówki. Gotowe do pałaszowania od razu!
Bananowy chlebek z masłem migdałowym
Puszysty i delikatny chlebek z masłem orzechowym z migdałów to świetny sposób na kuchenne zero waste – dzięki niemu wykorzystasz dojrzałe banany (im dojrzalsze, tym lepiej), a w połączeniu z masłem migdałowym zyskasz coś absolutnie pysznego - miękki i smakowity chlebek, który możesz zjeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Sprawdź, jak fantastycznie smakuje!
Przygotuj składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki masła migdałowego
- 1/4 szklanki miodu lipowego
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
I bierzemy się za przyrządzanie!
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Połącz rozgniecione banany z masłem migdałowym, miodem i jajkiem. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Gotową masę wlej do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Przed pokrojeniem pozostaw chlebek do ostygnięcia.
Smacznego!
Sernik nowojorski “Peanut Butter Cup”:
Któż nie lubi ponadczasowego sernika nowojorskiego na kruchym spodzie? Ta wyśmienita propozycja z masłem daktylowym i kremem czekoladowym rozpieści Twoje podniebienie bogactwem smaków i umili beztroskie, niedzielne popołudnie.
Przygotuj składniki:
- 1,5 szklanki herbatników maślanych
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 3 opakowania serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki masła daktylowego
- Krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy do dekoracji
Zaczynajmy:
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Rozkrusz herbatniki, wymieszaj je z roztopionym masłem i wyłóż na dnie tortownicy. Włóż do lodówki na 15 minut.
W dużej misce ubij serek mascarpone z cukrem, jajkami i ekstraktem z wanilii. Dodaj masło daktylowe i całość delikatnie wymieszaj. Uzyskaną masę serową wlej na uprzednio przygotowany spód z herbatnikami. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Po wystudzeniu, udekoruj wierzch kremem orzechowo-daktylowo-czekoladowym - możesz przyozdobić same brzegi lub udekorować cały sernik jak tylko Ci się podoba. Wstaw do lodówki i schładzaj przez kilka godzin przed podaniem.
Pyszne zdrowe kremy orzechowe
Masło orzechowe to absolutny must have w zdrowej, smacznej i zróżnicowanej diecie – dostarcza organizmowi mnóstwa białka, zdrowego tłuszczu, błonnika, a także witamin E, B, magnezu, żelaza i potasu. Doskonale smakuje, zapewnia długie uczucie sytości i jest idealnym składnikiem do tworzenia oryginalnych, zdrowych, zaskakujących i zachwycających deserów. Korzystaj z ich znakomitych właściwości i przekonaj się, że słodkości też mogą być zdrową i wartościową częścią diety.
Mamy nadzieję, że te przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i przyniosą wiele fantastycznych kulinarnych doznań!