Czy szukasz nowego, ekscytującego sposobu na wzbogacenie swojej zdrowej diety? Pozwól, że przedstawimy Ci przepis na Bananowo-orzechowy Jagielnik - wyjątkowy deser, który łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Ten przepis, swoją unikalną kombinacją daktyli, płatków owsianych, bananów i kaszy jaglanej, jest nie tylko pyszny, ale także pełen zdrowia. Orzechowy posmak w połączeniu z egzotyczną nutą kokosu sprawia, że ten deser jest nie tylko zdrowy, ale także niezwykle smaczny. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zachwycisz swoich gości niebanalnym połączeniem smaków!
Przepis na Przepis na Bananowo-orzechowy Jagielnik
Zdrowe produkty do przepisu
Spód:
- 12 suszonych daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 czubata łyżka kremu orzechowo-daktylowy
Masa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki napoju migdałowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (zimnego)
- Sok z połowy cytryny
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- Pół łyżeczki aromatu z wanilii
- 2-3 łyżki masła arachidowego
- 2 dojrzałe banany
Wierzch:
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 150 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka (napoju migdałowego)
Formę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle moczymy w wodzie przez kilka godzin. Następnie blendujemy je razem z płatkami i kremem orzechowo-daktylowo-czekoladowym. Wykładamy na dno formy i wkładamy na 30 min do lodówki.
Kasze gotujemy do miękkości na napoju migdałowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kasze miksujemy na gładka masę razem z sokiem z cytryny, zimnym mleczkiem, wanilia i cukrem. Odstawiamy.
Spod z daktyli smarujemy masłem orzechowym. Na masło kładziemy pokrojonego w plasterku banana i przykrywamy masą z kaszy jaglanej. Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h. Następnie przygotowujemy polewę.
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Wylewamy na zimę ciasto. Możemy udekorować orzechami. Wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej cała noc) do lodówki. Smacznego!