Odkryj niezwykły potencjał oleju rydzowego

Odkryj niezwykły potencjał oleju rydzowego

SZLACHETNY SMAK I ZNAKOMITY WPŁYW NA ZDROWIE

Odkryj niezwykły potencjał oleju rydzowego

Wyjątkowy, uwielbiany przez koneserów, niegdyś występujący na sklepowych półkach rzadko, ekskluzywny i intrygujący w smaku - dziś wraca do łask, bo jego prozdrowotne właściwości i niezwykły potencjał smakowy coraz więcej ludzi odkrywa na nowo. Gdy przez pewien czas pozostawał w cieniu bardziej popularnych braci – oleju rzepakowego, czy słonecznikowego, wielu z nas mogło zapomnieć o fenomenalnych właściwościach tego złocistego eliksiru z lnianki. Szukasz niespotykanych kulinarnych doznań, które na długo pozostaną w Twojej pamięci? Sięgnij po butelkę oleju rydzowego i zobacz, na jak wiele fantastycznych sposobów możesz go wykorzystać.

Olej rydzowy jest olejem roślinnym, tłoczonym z nasion lnianki – lnicznik siewny porasta polskie pola od stuleci, a w dawnych czasach był tak powszechny, że uchodził za mniej atrakcyjny i stosowany był zwykle w zastępstwie za inne tłuszcze. Właśnie w odniesieniu do oleju rydzowego nasze babcie mówiły, że “lepszy rydz niż nic” - sięgano po niego wtedy, gdy w gospodarstwie zabrakło tłuszczu zwierzęcego. Dziś olej rydzowy uznawany jest za niszowy, ekskluzywny, trudniej dostępny i pojawiający się głównie w sklepach ze zdrową żywnością - zachwyca nietuzinkowym smakiem – lekko orzechowym, cebulowym, a także wyjątkową “kremowością” i złocistą barwą, która uatrakcyjnia potrawy na restauracyjnych stołach.

Olej Rydzowy tłoczony na zimno

Olej Rydzowy tłoczony na zimno

Jak cenne właściwości lecznicze skrywa olej rydzowy i do czego wykorzystać ten królewski eliksir w swojej kuchni?

Dobroczynna Omega-Trójka

Olej rydzowy wyróżnia się na tle innych olejów wyjątkowo korzystną dla zdrowia proporcją kwasów tłuszczowych: omega-3, omega-6 i omega-9. Kwasy te działają jak strażnicy zdrowia Twojego serca, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i obniżają poziom złego cholesterolu. Dlaczego to tak ważne? Nienasycone kwasy tłuszczowe są organizmowi niezbędne do sprawnej pracy mózgu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także do zachowania dobrego wzroku, pamięci, prawidłowych parametrów, właściwej masy ciała. Regularnie dostarczając sobie tych trzech kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach (bo takie wykazują najcenniejszy wpływ na zdrowie), oddalasz od siebie ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, depresji, czy cukrzycy.

Trzy kwasy tłuszczowe jak trzech muszkieterów - stają na straży Twojego zdrowia za każdym razem, gdy sięgniesz po łyżkę oleju rydzowego!

Dbasz o zdrowie? Olej rydzowy pomoże Ci:

  • Uchronić się przed zatorami żylnymi i miażdżycą
  • Zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL
  • Usprawnić metabolizm i utrzymać prawidłową masę ciała
  • Poprawić pamięć i koncentrację
  • Zapobiec stanom zapalnym, cukrzycy typu II, chorobom serca i niektórym nowotworom

 

Witamina E – witamina młodości

Gdybyś mógł złapać promień słońca i zamknąć go w butelce, byłby to właśnie olej rydzowy. Bogactwo występującej w nim witaminy E to nic innego, jak promień młodości dla Twojej skóry i organizmu. Działa jak tarcza, chroniąc Cię przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia komórek i pomaga Ci zachować energię, jasny umysł i witalność na długie lata. Witamina E jest silnym antyoksydantem – z tego powodu olej rydzowy znajduje zastosowanie także w kosmetyce: na bazie oleju rydzowego powstają produkty pielęgnacyjne, dobroczynne jest także stosowanie go bezpośrednio w naturalnej formie na skórę i włosy.

Szukasz naturalnej pielęgnacji, która pomoże Ci podkreślić urodę i na dłużej zachować młodzieńczy blask?

Stosuj olej rydzowy:

  • Do olejowania włosów - by nadać im połysk i głęboko je odżywić
  • Na suchą, podrażnioną, ściągniętą skórę
  • Do złagodzenia trądziku lub objawów AZS (skóry atopowej)
  • Na zmiany skórne powodowane alergią
  • Na drobne zmarszczki i zagniecenia cery – by poprawić jej jędrność i sprężystość

Olej Rydzowy tłoczony na zimno

Olej Rydzowy tłoczony na zimno

Wyczaruj w kuchni same pyszności!

Olej rydzowy doda potrawom imponującego smaku i aromatu

Olej rydzowy tłoczony jest na zimno – i również na zimno powinien być stosowany w kuchni. Nie zaleca się podgrzewania go, a więc tym bardziej używania go do smażenia. Z tego powodu olej rydzowy najczęściej wykorzystywany jest jako dressing do sałatek, do okraszania mięs, kasz, ziemniaków, może być także dodawany do twarogu, świetnie sprawdzi się jako dodatek do śledzi i do wszystkich potraw, do których dodawana jest cebula i czosnek. Z olejem rydzowym możesz przygotować pyszne i oryginalne dipy, których orzechowo-cebulowy aromat rewelacyjnie podkręci smak sałatek. Olej rydzowy to także świetna baza do klasycznych maczanek do pieczywa – znakomicie nadaje się np. do przygotowania domowej bagietki czosnkowej. Spróbuj! Kulinarne pomysły na zastosowanie oleju rydzowego.

Podkreśli smak:

  • Sałatek warzywnych
  • Mięs
  • Śledzi i ryb pieczonych
  • Pieczywa
  • Kasz i ziemniaków
  • Potraw wegańskich
  • Twarogu
  • Past kanapkowych

Olej rydzowy chroni przed udarem i zawałem serca

Dzięki zawartości wspomnianych już kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6, omega-9), a także zawartości witaminy E, A i B, olej rydzowy jest niezwykle cennym wsparciem układu krwionośnego i naczyń żylnych - jego regularne spożywanie zwiększa elastyczność żył i tętnic oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów i zatorów, które są najczęstszą przyczyną udaru mózgu i zawału serca. Sięgając po 1-2 łyżeczki oleju rydzowego dziennie, dbasz o prawidłowy przepływ krwi i właściwe dotlenienie serca i mózgu - to niezwykle istotne w profilaktyce nagłych zgonów wynikających z zakrzepicy i chorób układu krążenia.

Olej rydzowy - złoty medalista w ochronie Twojego zdrowia

Odkrywając moc leczniczych, pielęgnacyjnych i smakowych właściwości oleju rydzowego z lnianki, łatwo zrozumieć dlaczego ten złocisty eliksir wraca do łask i cieszy się rosnącym zainteresowaniem w całej Europie. Wystarczy wspomnieć, że 1 łyżeczka oleju rydzowego pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe, a jedne z ostatnich badań nad tą substancją wykazały, że u pacjentów, którym podawano olej rydzowy przez 2 tygodnie, poziom cholesterolu spadł średnio o 12%. Złocistemu olejowi z lnianki należy się złoty medal za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ale i za jedyny w swoim rodzaju smak, w którym można zakochać się po uszy!

Olej Rydzowy tłoczony na zimno

Olej Rydzowy tłoczony na zimno
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Za zapis otrzymasz od nas kod na 5% zniżki na najbliższe zakupy.
Akceptuję Regulamin i Politykę prywatności.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl