Olej Rydzowy tłoczony na zimno
Darmowa dostawa: od 159 zł
Sprawdź koszty dostawySposób | Koszt | Pobranie | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
10,90 zł | brak | od 159 zł | |
Kurier DPD | 14,50 zł | +5,00 zł | od 159 zł |
Sprawdź dokładne informacje na podstronie Czas i koszty dostawy
Czy wiesz, że porzekadło “lepszy rydz niż nic” odnosi się do oleju rydzowego? To właśnie on służył niegdyś do okraszania potraw, gdy w domu brakowało tłuszczu zwierzęcego. Z uwagi na dostępność i walory smakowe przez długie lata królował również w szlacheckich kuchniach. Dziś znów wraca do łask i to nie tylko ze względu na smak, ale również z racji licznych walorów zdrowotnych i pielęgnacyjnych.
Tylko naturalne składniki
Tłoczony na zimno poniżej 38°C
ponad 40%
Omega-3
Wyprodukowany
w Polsce
Właściwości oleju
Powstały z nasion lnianki siewnej zwany też Camelina sativa, to olej rydzowy tłoczony na zimno składa się aż w 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego ponad połowa to kwasy omega-3 i kwasy omega-6, które występują w bardzo korzystnych dla zdrowia proporcjach. Oprócz tego olej rydzowy jest skarbnicą witamin A, E oraz witamin z grupy B. W efekcie jest to produkt, którego regularne stosowanie:
- poprawia wzrok,
- pomaga uporać się z objawami atopowego zapalenia skóry i wpływa pozytywnie na kondycję skóry,
- wzmacnia cały organizm i jego odporność,
- wspiera pracę wątroby,
- obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- chroni przed chorobami układu krążenia, zawałem serca i udarem,
- poprawia samopoczucie i koncentrację,
- spowalnia procesy starzenia się komórek.
Zastosowanie
Olej rydzowy tłoczony na zimno ma charakterystyczny smak - w zależności od zastosowanej odmiany lnianki jest on lekko cebulowy lub orzechowy z nutką goryczy. Z tego względu świetnie nadaje się do potraw, które wymagają podkreślenia smaku, takich jak sałatka, surówka, zupa lub marynata. Produkt stanowi również znakomity dodatek do śledzi, ziemniaków, kaszy oraz twarogu. Wzorem swojej babci możesz przygotować z niego smaczną maczankę do pieczywa. Olej Camelina sativa świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji ciała - stosowany zewnętrznie świetnie nawilża włosy i skórę, a także przyspiesza gojenie się ran.
Przechowywanie
By zachować pełnię drogocennych właściwości oleju, umieść go w chłodnym i ciemnym miejscu. Zarówno przed, jak i po otwarciu, przechowuj go w lodówce, w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Jedna butelka oleju będzie Ci służyć ok. 6 miesięcy od wytłoczenia. Data ważności znajduje się na etykiecie produktu.
Rozmiary naszych butelek
Zobacz jak wygląda olej z lnianki (Camelina sativa) dla każdej pojemności:
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna | 3701 kJ / 884 kcal | |
---|---|---|
Tłuszcz | 100 g | |
W tym | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 9 g | |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 43 g | |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48 g | |
węglowodany | 0 g | |
białko | 0 g | |
sól | 0 g | |
Omega-3 | 40% |
Butelka
W trosce o zachowanie właściwości odżywczych oleju, umieszczamy go w światłochronnych butelkach z ciemnego szkła. Każda z butelek posiada metalową zakrętkę oraz korek niekapek, który ułatwi Ci dawkowanie produktu.
Tłoczenie
W produkcji oleju wykorzystujemy nasiona lnicznika siewnego z Polski, które poddajemy tłoczeniu na zimno. Proces odbywa się na specjalnej prasie w ściśle kontrolowanej przez nas temperaturze, która nigdy nie przekracza 38 stopni Celsjusza. Dzięki temu udaje nam się zatrzymać w oleju wszystkie drogocenne dla Twojego zdrowia składniki.