Z okazji wprowadzenia nowej możliwość dostawy do punktu obsługi lub automatu DPD Pickup

przez cały LUTY obowiązuje DARMOWA DOSTAWA dla tej opcji.

Na pozostałe formy dostawy, darmowa dostawa obowiązuje od 159 zl.

Olej kokosowy czy oliwa z oliwek – który tłuszcz jest zdrowszy?

Olej kokosowy czy oliwa z oliwek – który tłuszcz jest zdrowszy?

Które tłuszcze są zdrowe? To pytanie towarzyszy nam coraz częściej, zwłaszcza wtedy, gdy staramy się zadbać o swoje zdrowie. Zbilansowana dieta powinna opierać się na pełnowartościowych posiłkach, bogatych we wszystkie składniki mineralne i wartościowe tłuszcze. Które z nich będą korzystne dla zdrowia?

 

Wśród szerokiej grupy produktów, często powtarzają się dwa z nich - olej kokosowy i oliwa z oliwek. Który tłuszcz jest zdrowszy? Czym różni się oliwa od oleju i na czym lepiej smażyć? Czy na tak postawione pytania, można odpowiedzieć w sposób jednoznaczny? Zapraszamy do lektury!

Czym różni się oliwa od oleju?

To, po jaki produkt sięgniemy, powinno być ściśle związane z tym, jakie ma być jego zastosowanie. Oliwa wysokiej jakości to produkt, który najczęściej powstaje metodą tłoczenia na zimno. Ważnym punktem podczas produkcji tego tłuszczu jest kontrola temperatury tłoczenia. Istnieją jednak odmiany, w których oliwę pozyskuje się z kilkukrotnego tłoczenia na przykład oliwa z wytłoczyn. Trzeba jednak wiedzieć, że na kolejnych etapach obróbki, traci ona na swojej wartości i jakości.

 

A co z olejami? Tutaj również ważny jest rodzaj oleju oraz sposób jego pozyskiwania. Inne właściwości będzie mieć olej z czarnuszki, a inne olej słonecznikowy lub kokosowy. W przypadku tej grupy produktów ogromne znaczenie ma tłoczenie i chemiczne oczyszczanie lub jego brak. Nierafinowane, czyli nieoczyszczone oleje tłoczone na zimno będą najzdrowsze, ponieważ zawierają cenne kwasy tłuszczowe i witaminy.   

 

A co z praktycznymi i faktycznymi różnicami? Istotne wydaje się podkreślenie, że oliwa to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który reprezentuje kwas omega 9. Pozostałe kwasy to grupa kwasów wielonienasyconych. I tutaj zdecydowanie wygrywają oleje tłoczone na zimno (w tym olej kokosowy). To prawdziwa skarbnica kwasów z grupy omega 3 i omega 6.  Trzeba jeszcze nadmienić, że NNKT są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, poprawiają odporność i wspomagają leczenie wielu chorób.

Oliwa czy olej kokosowy - co jest bardziej zdrowe i polecane?

O tym, w którym momencie warto postawić na olej lub na oliwę można przeczytać w naszym artykule na blogu. W tym miejscu chcemy się skupić tylko i wyłącznie na oleju kokosowym, który zostanie ,,zestawiony” z oliwą z oliwek.

 

Kaloryczność obu tych produktów jest podobna. W 100 g oleju kokosowego znajduje się ok. 862 kcal, a w oliwie z oliwek ok. 884 kcal. Istotne znaczenie ma punkt dymienia, czyli temperatura, powyżej której tłuszcz rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie właściwości odżywcze. Dla oleju kokosowego wynosi ok. 180-205 stopni Celsjusza, podczas gdy oliwa z oliwek osiąga ten stan przy ok. 130-180 stopniach Celsjusza. To duża i znacząca różnica, którą warto podkreślić. Istnieje bowiem zależność mówiąca o tym, że im wyższy punkt dymienia określonego produktu, tym bardziej stabilny i odpowiedni jest tłuszcz, na którym chcemy smażyć. W porównaniu oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego widać wyraźnie, że lepszym tłuszczem do smażenia będzie olej kokosowy. Wyjątkiem w tej sytuacji jest krótkie smażenie lub podsmażanie potraw. Jeśli proces ten nie będzie trwać zbyt długo, do smażenia śmiało możemy użyć oliwy z oliwek.

 

Jeśli chcemy wziąć pod uwagę witaminy, jakie zawarte są w obu tych produktach, to trzeba przyznać, że zarówno olej kokosowy jak i oliwa z oliwek mają w swoim składzie witaminę E oraz K.  

Kup olej kokosowy!

Jeśli chcesz używać tłuszczu także w celach pielęgnacyjnych, jako ten bardziej praktyczny, trzeba wskazać olej kokosowy. Jest zdecydowanie częściej wykorzystywany w kosmetyce, zarówno w przypadku kosmetyków drogeryjnych, jak i tych robionych samodzielnie, w domu. Prym w tej kategorii wiodą kremy do twarzy z olejem kokosowym, a także masła i peelingi do ciała.  

 

Czy powyższe informacje pozwalają jednoznacznie określić to, który tłuszcz jest lepszy i zdrowszy? Oczywiście, że nie! Pomimo wielu pytań i wątpliwości, zarówno olej kokosowy jak i oliwa z oliwek, (używane w rozsądnych ilościach) mogą stanowić składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Olej kokosowy czy oliwa z oliwek? Wybierz sam, w zależności od tego, jak i do czego zamierzasz użyć danego tłuszczu.   

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl