Które tłuszcze są zdrowe? To pytanie towarzyszy nam coraz częściej, zwłaszcza wtedy, gdy staramy się zadbać o swoje zdrowie. Zbilansowana dieta powinna opierać się na pełnowartościowych posiłkach, bogatych we wszystkie składniki mineralne i wartościowe tłuszcze. Które z nich będą korzystne dla zdrowia?
Wśród szerokiej grupy produktów, często powtarzają się dwa z nich - olej kokosowy i oliwa z oliwek. Który tłuszcz jest zdrowszy? Czym różni się oliwa od oleju i na czym lepiej smażyć? Czy na tak postawione pytania, można odpowiedzieć w sposób jednoznaczny? Zapraszamy do lektury!
Czym różni się oliwa od oleju?
To, po jaki produkt sięgniemy, powinno być ściśle związane z tym, jakie ma być jego zastosowanie. Oliwa wysokiej jakości to produkt, który najczęściej powstaje metodą tłoczenia na zimno. Ważnym punktem podczas produkcji tego tłuszczu jest kontrola temperatury tłoczenia. Istnieją jednak odmiany, w których oliwę pozyskuje się z kilkukrotnego tłoczenia na przykład oliwa z wytłoczyn. Trzeba jednak wiedzieć, że na kolejnych etapach obróbki, traci ona na swojej wartości i jakości.
A co z olejami? Tutaj również ważny jest rodzaj oleju oraz sposób jego pozyskiwania. Inne właściwości będzie mieć olej z czarnuszki, a inne olej słonecznikowy lub kokosowy. W przypadku tej grupy produktów ogromne znaczenie ma tłoczenie i chemiczne oczyszczanie lub jego brak. Nierafinowane, czyli nieoczyszczone oleje tłoczone na zimno będą najzdrowsze, ponieważ zawierają cenne kwasy tłuszczowe i witaminy.
A co z praktycznymi i faktycznymi różnicami? Istotne wydaje się podkreślenie, że oliwa to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który reprezentuje kwas omega 9. Pozostałe kwasy to grupa kwasów wielonienasyconych. I tutaj zdecydowanie wygrywają oleje tłoczone na zimno (w tym olej kokosowy). To prawdziwa skarbnica kwasów z grupy omega 3 i omega 6. Trzeba jeszcze nadmienić, że NNKT są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, poprawiają odporność i wspomagają leczenie wielu chorób.
Oliwa czy olej kokosowy - co jest bardziej zdrowe i polecane?
O tym, w którym momencie warto postawić na olej lub na oliwę można przeczytać w naszym artykule na blogu. W tym miejscu chcemy się skupić tylko i wyłącznie na oleju kokosowym, który zostanie ,,zestawiony” z oliwą z oliwek.
Kaloryczność obu tych produktów jest podobna. W 100 g oleju kokosowego znajduje się ok. 862 kcal, a w oliwie z oliwek ok. 884 kcal. Istotne znaczenie ma punkt dymienia, czyli temperatura, powyżej której tłuszcz rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie właściwości odżywcze. Dla oleju kokosowego wynosi ok. 180-205 stopni Celsjusza, podczas gdy oliwa z oliwek osiąga ten stan przy ok. 130-180 stopniach Celsjusza. To duża i znacząca różnica, którą warto podkreślić. Istnieje bowiem zależność mówiąca o tym, że im wyższy punkt dymienia określonego produktu, tym bardziej stabilny i odpowiedni jest tłuszcz, na którym chcemy smażyć. W porównaniu oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego widać wyraźnie, że lepszym tłuszczem do smażenia będzie olej kokosowy. Wyjątkiem w tej sytuacji jest krótkie smażenie lub podsmażanie potraw. Jeśli proces ten nie będzie trwać zbyt długo, do smażenia śmiało możemy użyć oliwy z oliwek.
Jeśli chcemy wziąć pod uwagę witaminy, jakie zawarte są w obu tych produktach, to trzeba przyznać, że zarówno olej kokosowy jak i oliwa z oliwek mają w swoim składzie witaminę E oraz K.
Jeśli chcesz używać tłuszczu także w celach pielęgnacyjnych, jako ten bardziej praktyczny, trzeba wskazać olej kokosowy. Jest zdecydowanie częściej wykorzystywany w kosmetyce, zarówno w przypadku kosmetyków drogeryjnych, jak i tych robionych samodzielnie, w domu. Prym w tej kategorii wiodą kremy do twarzy z olejem kokosowym, a także masła i peelingi do ciała.
Czy powyższe informacje pozwalają jednoznacznie określić to, który tłuszcz jest lepszy i zdrowszy? Oczywiście, że nie! Pomimo wielu pytań i wątpliwości, zarówno olej kokosowy jak i oliwa z oliwek, (używane w rozsądnych ilościach) mogą stanowić składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Olej kokosowy czy oliwa z oliwek? Wybierz sam, w zależności od tego, jak i do czego zamierzasz użyć danego tłuszczu.