Z okazji wprowadzenia nowej możliwość dostawy do punktu obsługi lub automatu DPD Pickup

przez cały LUTY obowiązuje DARMOWA DOSTAWA dla tej opcji.

Na pozostałe formy dostawy, darmowa dostawa obowiązuje od 159 zl.

Kiedy wybrać olej, a kiedy oliwę z oliwek?

Kiedy wybrać olej, a kiedy oliwę z oliwek?

Oleje i oliwy są ważnym elementem jadłospisu. Dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych wymaga wzbogacenia diety o te produkty, jednak należy pamiętać, aby stosować je tak, by nie utraciły swoich cennych właściwości.

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy w kuchni stosować olej, czy oliwę z oliwek. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każda z tych substancji ma inne cechy i inne zastosowanie. Dziś zajmiemy się tym tematem nieco szerzej i wyjaśnimy, kiedy lepiej jest używać oleju, a kiedy oliwy z oliwek i jakie ma to znaczenie dla naszego zdrowia.

 

Kiedy wybrać olej, a kiedy oliwę z oliwek?

Gdy mowa o oleju, warto przede wszystkim zastanowić się, jaki olej mamy na myśli. Olej rzepakowy, olej lniany, a może olej z czarnuszki? Już na tym etapie można zauważyć duże różnice pomiędzy produktami,  a w związku z tym – pomiędzy ich docelowym zastosowaniem. Niektóre z tych olejów mogą być bezpiecznie używane do smażenia, a inne nadają się jedynie do stosowania na zimno, inaczej utracą wszystkie cenne właściwości, a nawet zaszkodzą zdrowiu.

Olej rzepakowy bezpieczny do smażenia - podobnie jak oliwa

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, do smażenia najbardziej nadaje się olej rzepakowy. Ma wysoki punkt dymienia, nie wydziela więc szkodliwych substancji nawet po podgrzaniu do wysokiej temperatury.

Z podobnymi opiniami można się spotkać na temat oliwy z oliwek. Ona także może być użyta do smażenia w warunkach domowych, choć tutaj specjaliści zwracają uwagę na kilka kwestii.

Produkty z tego artykułu zamówisz tutaj

Przede wszystkim, warto wybierać oliwę extra virgin, towar wysokiej jakości ze sprawdzonego źródła. Oliwa należy do najczęściej podrabianych produktów spożywczych, łatwo jest więc natknąć się w sklepie na „okazję” i przypadkowo kupić mało wartościowy produkt. Po drugie, na oliwie nie należy smażyć zbyt długo. Najlepiej jest też ograniczyć jej ilość na patelni do minimum. Warto pamiętać, że przy podgrzewaniu traci ona wiele cennych składników odżywczych, dlatego chcąc w pełni korzystać z jej dobrodziejstw, trzeba wprowadzić ją do diety również na inne sposoby, np. jako dodatek do sałatek.

Chcesz dowiedzieć się, kiedy wybrać masło, a kiedy naturalny olej? Sprawdź nasz poradnik!

Olej z czarnuszki, olej lniany – wyłącznie na zimno

Sprawa ma się zupełnie inaczej w przypadku oleju z czarnuszki czy oleju lnianego. Są to produkty, które po podgrzaniu do temperatury, w której się smaży, utraciłyby swoje cenne właściwości. Podczas ich tłoczenia zwraca się szczególną uwagę na to, aby temperatura nie przekroczyła określonego progu i tego też powinny pilnować osoby wykorzystujące te produkty w kuchni.

Do czego zatem można używać oleju z czarnuszki lub oleju lnianego? Te produkty nadadzą się między innymi:

  • jako dodatek do dań na zimno, np. sałatek, surówek, przekąsek, past kanapkowych,
  • do bezpośredniego spożycia – picie niedużych ilości naturalnego oleju każdego dnia ma udowodnione pozytywne skutki zdrowotne,
  • do użycia poza kuchnią – olej z czarnuszki oraz olej lniany są wykorzystywane w kosmetyce; we własnym zakresie można je stosować zewnętrznie na skórę w celu poprawy jej kondycji.

Podsumowując, wybór pomiędzy oliwą a olejem opiera się przede wszystkim na tym, do czego chcemy ich użyć. Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy mogą być z powodzeniem wykorzystywane do smażenia, natomiast w przypadku oleju lnianego lub oleju z czarnuszki należy zadbać o to, aby były podawane na zimno – dzięki temu będą skutecznie dostarczały organizmowi tego, co w nich najcenniejsze.

Olej lniany – sklep

Wszystkie osoby zainteresowane zdrowym odżywaniem powinny zwracać uwagę nie tylko na rodzaj używanych w kuchni produktów, ale także na źródło ich pochodzenia. Rzetelny producent i dostawca, czyli sprawdzony sklep, to podstawa bezpiecznego zakupu, zwłaszcza w internecie. Na nic zda się inwestycja np. w olej lniany, jeśli sklep, z którego się go kupuje, nie zapewni nam produktu najwyższej jakości lub nie poinformuje odpowiednio o jego właściwościach i zastosowaniu. Warto kupować świadomie i odpowiedzialnie dla zwiększenia własnych korzyści – nie tylko zdrowotnych.

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl