ŚWIĄTECZNE PRZEJEDZENIE? UCZUCIE CIĘŻKOŚCI?
W artykule przeczytasz o:
3-dniowy detoks wątroby czyli kiedy warto sięgnąć po mniszek lekarski, żurawinę i herbatkę z rokitnikiem
Święta, przyjęcia, spotkania z bliskimi – okazji do pofolgowania sobie z dietą jest wiele, a wątroba przez cały rok dzielnie znosi każde nasze ucztowanie – do czasu. Gdy zaczyna jej być zbyt ciężko, możesz odczuwać bóle w podbrzuszu, skarżyć się na zgagę, niestrawność, biegunki lub zaparcia, osłabienie, mdłości i ogólne pogorszenie samopoczucia. Warto więc raz na jakiś czas – nie tylko od święta - przeprowadzić naturalny detoks. Zobacz prosty plan na 3-dniowe odtruwanie wątroby.
Po czym poznać, że wątroba jest przeciążona?
Wątroba każdego dnia ma do wykonania nawet 500 zadań - pracuje non stop, również kiedy śpisz. Produkuje żółć niezbędną do trawienia pokarmów, filtruje i usuwa z organizmu toksyny, bierze udział w metabolizowaniu tłuszczu i białek, wspomaga gospodarkę hormonalną, magazynuje witaminy, odpowiada nawet za termoregulację ciała. Jej funkcjonowanie pogarsza tłusta dieta, przejadanie się, spożywanie alkoholu i leków, nadmiar kofeiny i produktów przetworzonych.
Po odejściu od świątecznego stołu czujesz się ciężko? Masz bóle brzucha, zgagę, wzdęcia i uczucie pełności? Podaruj swojej wątrobie naturalny detoks, a już po 3 dniach będzie znów pracować na pełnych obrotach!
Dzień 1. Syrop z mniszka lekarskiego
By odciążyć zmęczoną wątrobę, warto sięgnąć po drogocenny syrop z mniszka lekarskiego. Pierwszego dnia detoksu najlepiej postawić na płynną dietę, która nie będzie sprawiać dodatkowego kłopotu układowi trawiennemu – syrop z mniszka sprawdzi się więc doskonale. Dodaj go do szklanki wody, herbaty, ziołowego naparu, i takie mieszanki popijaj przez cały dzień.
Syrop z mniszka lekarskiego – pij tak, jak lubisz:
- Z wodą i dodatkiem cytryny
- Z herbatą i miodem – akacjowym, lipowym lub wielokwiatowym
- Jako koktajl – z syropem z pigwy i wyciśniętym sokiem z pomarańczy
Syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to bogactwo witamin z grupy B, garbników, flawonoidów, a także kwasu krzemowego i polifenolowego - dzięki zawartości antyoksydantów, potasu, magnezu i żelaza jest znakomitym wsparciem układu pokarmowego i nerwowego. Ta wyjątkowa roślina skutecznie wymiata z organizmu toksyny, oczyszcza krew i wątrobę z toksyn, wykazuje działanie detoksykujące i przeciwzapalne. Już jedna szklanka skoncentrowanego syropu z mniszka lekarskiego pobudzi przepływ żółci, poprawi pracę wątroby i pomoże obniżyć poziom enzymów wątrobowych (ALT, AST, AKP).
Mniszek lekarski na straży zdrowej wątroby - jak Ci pomoże?
- Ochroni wątrobę przed uszkodzeniami
- Przyspieszy usuwanie toksyn z krwiobiegu i wątroby
- Wspomoże produkcję żółci
- Usprawni trawienie
- Złagodzi zapalenie wątroby i woreczka żółciowego
Dzień 2. Żurawina
Oto kolejna przyjaciółka wątroby - żurawina. Za sprawą swoich właściwości leczniczych i wyjątkowych wartości odżywczych, skutecznie poprawia funkcjonowanie wątroby i chroni ją przed uszkodzeniem przez toksyny. Jest źródłem antocyjanów, które stanowią dla wątroby naturalną tarczę przed wolnymi rodnikami – bazuj na niej podczas drugiego dnia detoksu, a Twoja wątroba z pewnością będzie Ci wdzięczna.
Suszona żurawina dla wzmocnienia wątroby - obowiązkowa w Twoim menu:
- Solo – jako zdrowa i pożywna przekąska
- W naparze – dodaj ją do czarnej lub zielonej herbaty podczas zaparzania
- Jako dodatek do lekkiej i pożywnej sałatki ze świeżych warzyw
Suszona Żurawina
Już jedna garść suszonej żurawiny dostarczy organizmowi solidnej porcji antyocyjanów, witaminy A, C, B3, E i K, fosforu i błonnika. Pomoże usprawnić procesy metaboliczne i odciążyć wątrobę w jej pracy, obniży poziom cukru we krwi, wesprze funkcjonowanie trzustki i jelit, a do tego pomoże zwalczyć przemęczenie. Warto wspomnieć również o moczopędnym działaniu żurawiny - jeśli połączysz ją z ziołowym naparem lub liśćmi zielonej herbaty, pomożesz lepiej nawodnić organizm i przyspieszyć wydalanie toksyn.
Suszona żurawina - naturalny "doping" dla wątroby, który pomoże:
- Usprawnić pracę wątroby, trzustki i jelit
- Przeciwdziałać awitaminozie
- Przyspieszyć wydalanie z organizmu szkodliwych toksyn wraz z moczem
- Zmniejszyć apatię, senność i zmęczenie
- Chronić wątrobę przed wolnymi rodnikami
Dzień 3. Herbatka z rokitnikiem
W trzecim dniu detoksu główną rolę gra rokitnik – czy wiesz, że zawiera on więcej witaminy C niż czarna porzeczka? Chociażby z tego powodu herbatka leśna z rokitnikiem powinna królować w diecie oczyszczającej wątrobę - kwas askorbinowy jest jej bowiem potrzebny do zwalczania wolnych rodników i skutecznego neutralizowania toksyn podczas rozkładu leków. Wypij 3-5 kubków herbaty z rokitnikiem przez cały dzień, by wątroba poczuła się o niebo lepiej.
Herbatka leśna z rokitnikiem – wpłynie pozytywnie na wątrobę:
- Zaparzaj herbatę od 20 do 40 minut – im dłuższy czas zaparzania, tym intensywniejszy smak i aromat
- Napar na cały dzień możesz zaparzyć w dużym dzbanku – herbatka z rokitnika doskonale smakuje na ciepło i na zimno
- Herbatkę z rokitnika możesz wzbogacić syropem z dzikiej róży i miodem gryczanym
Herbatka leśna z rokitnikiem
W rokitniku odnaleźć można bogactwo składników odżywczych wzmacniających wątrobę i cały organizm – są to m.in. polifenole, flawonoidy, karotenoidy i tokoferole. Roślina ta pomaga hamować uszkodzenia oksydacyjne wątroby, wspiera jej pracę i regenerację, pomaga w detoksykacji i utrzymaniu prawidłowego poziomu enzymów wątrobowych. Herbata z rokitnika znakomicie wspiera przeciążoną wątrobę, a do tego jest po prostu pyszna! Pij ją regularnie, by poczuć ulgę w bólu brzucha, wzdęciach i niestrawności.
Herbata z rokitnikiem dla zdrowej i silnej wątroby:
- Łagodzi uszkodzenia wątroby i błon śluzowych
- Działa przeciwbakteryjnie, antyseptycznie i przeciwzapalnie
- Usprawnia metabolizm
- Wspomaga detoksykację wątroby
- Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i nadciśnienie tętnicze krwi
Super-trio na wzmocnienie wątroby - syrop z mniszka lekarskiego, suszona żurawina i herbata leśna z rokitnikiem – to Twoi sprzymierzeńcy w odtruwaniu i odciążaniu zmęczonej wątroby. Wprowadź je do swojej diety na stałe, by zachować zdrową wątrobę na długie lata!