Osiem pomysłów na wegańskie potrawy świąteczne

Osiem pomysłów na wegańskie potrawy świąteczne

Potrawy wegańskie święta Bożego Narodzenia? A co z rybą i pierogami? Sprawdź! 

Masz w swojej rodzinie weganina, a może sam od niedawna nim jesteś i chciałbyś w tym roku zrobić Wigilię zgodnie z zasadami swojej diety? Nie musisz się martwić, tradycyjne smaki można odtworzyć. Na pewno nie będą identyczne w każdym calu, ale przekonasz się, że potrawy na bazie składników roślinnych mogą być naprawdę pyszne. 

Potrawy wegańskie na święta Bożego Narodzenia 

Wegańskie święta? Tak, można. Każde z 12 słonych dań, czyli barszcz, rybę, pierogi ruskie, bigos, a także słodkie, czyli kutię, kluski z makiem, a nawet piernik czy sernik można przygotować w wersji wegańskiej. Trzeba jednak będzie sięgnąć po niestandardowe produkty takie jak wodorosty nori, tofu jedwabiste czy mleko roślinne. Zaciekawiony?  

Wegańskie dania świąteczne - przepisy 

Na pierwszy ogień pójdą posiłki słone. O ile barszcz z uszkami to nic trudnego, bo wystarczy pominąć jajko w przepisie na uszka i wędzonkę podczas gotowania barszczyku, to ryba w wersji roślinnej wydaje się niewykonalna. 

Seleryba - przepis 

W wersji wegańskiej tradycyjnego karpia zastąpi Ci seleryba, którą możesz podać z sosem albo wigilijną kapustą. 

Potrzebujesz:  

 

  • 1 kg selera
  • Marchewka
  • Cebula 
  • Pietruszka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 arkuszy nori 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz
  • Mleko owsiane 
  • Mąka pszenna pół na pół z mąką ryżową 
  • Olej 

Selery obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm. Obierz warzywa i ugotuj bulion. Pod koniec gotowania dodaj 2 arkusze wodorostów nori i przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę, a potem wyjmij warzywa. Do gotującego się bulionu dodaj plastry selera i gotuj przez 15 lub 20 minut. Miękkie plastry selera wyciąg i ostudź. W tym czasie potnij resztę arkuszy nori na wąskie paski grubości około 5-7 cm. Przygotuj 2 miseczki: do jednej wlej mleko a do drugiej wsyp mąkę. Każdy plaster selera oprósz solą i pieprzem, a następnie owiń paskiem nori. Wymocz w mleku i obtocz w mące. Jeszcze tylko smażenie, przez 2-3 minuty z każdej strony i gotowe! 

Farsz na pierogi ruskie - wegański 

Kolejny świąteczny klasyk to pierogi ruskie. Ciasto to nic trudnego, w wielu domach składa się na nie mąka, woda, sól i olej. A co z farszem? Oto przepis na pyszny wegański farsz do pierogów ruskich.  

Składniki:

  • 670 g ugotowanych ziemniaków
  • Puszka ciecierzycy (240 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki naturalnego oleju rzepakowego  
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Ciecierzycę odsącz i wypłucz na sicie, zblenduj i dodaj do ziemniaków. Wszystko razem ugnieć. Gotowe! 

 

Wege bigos ze śliwką

Potrawy wigilijne z zasady powinny być postne, czyli nie zawierać mięsa, jednak w wielu domach tradycyjny bigos podaje się z mięsną wkładką. Zamiast tego polecamy roślinny bigos z suszoną śliwką. Przekonaj się, jakie to jest pyszne! 

Przygotuj: 

  • Pół główki kapusty włoskiej
  • Pół kilograma dobrej kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Mała główka czosnku
  • 3 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz ziarnisty świeżo mielony
  • sól
  • 4 liście laurowe
  • 4- 5 ziaren angielskiego ziela
  • 2 ziarnka jałowca 
  • 2  łyżki suszonego lubczyku 
  • 2 szklanki wody

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Czosnek i cebulę pokrój, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój drobno obie kapusty. Każdą śliwkę przekrój na pół. Teraz podsmaż czosnek i cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj marchew i pietruszkę. Smaż chwilę, po czym wlej wodę i dodaj kapustę oraz śliwki. Wrzuć wszystkie przyprawy (poza lubczykiem, solą i pieprzem), przykryj i duś na małym ogniu kilka godzin. Na koniec dodaj passatę sól, pieprz i lubczyk. Wymieszaj dokładnie. Smacznego!   

Potrawy wege na Wigilię - słodkie i smakowite  

Wege kutia 

Jecie kutię na wigilię? Jeśli tak, to na pewno ucieszy Was wiadomość, że tę potrawę w wersji wegańskiej bardzo łatwo zrobić. 

Składniki: 

 

  • 150g maku 
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki syropu klonowego 
  • 1 laska wanilii
  • Szklanka orzechów na przykład orzechów laskowych 
  • Pół szklanki migdałów prażonych bez dodatku soli   
  • Pół szklanki rodzynek 
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi
  • Jogurt wegański do polania 

Kaszę jaglaną dobrze wypłucz, a następnie przelej wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Mak zalej gorącą wodą i przykryj, aby napęczniał. Kaszę przełóż do garnka, zalej szklanką wody i zagotuj. Następnie zmniejsz moc i gotuj do miękkości. 

Mak odcedź i odciśnij na sicie lub na gazie. Zmiel dokładnie. Orzechy upraż na suchej patelni (jeśli używasz laskowych, obierz je ze skórki, pocierając je w dłoniach). Posiekaj na mniejsze kawałki. Do maku dodaj syrop, ziarenka z wanilii i wymieszaj. Dodaj migdały, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wymieszaj kaszę. Sprawdź, czy słodycz Ci odpowiada, jeśli nie, dodaj więcej syropu.   

Wegański piernik

Lista:  

  • 200 ml mleka roślinnego 
  • 150 g sztucznego miodu albo syropu klonowego  
  • 100 ml oleju 
  • Przyprawa korzenna 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka powideł śliwkowych 
  • 1 łyżeczka naturalnego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej wody 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kakao  
  • około 270 g powideł śliwkowych 
  • 100 g wegańskiej gorzkiej czekolady 
  • 100 ml napoju sojowego 
  • 50 g migdałów   

 

W garnku zagotuj miód, mleko roślinne, przyprawę korzenną i cukier. Dodaj łyżkę powideł śliwkowych, wymieszaj i odstaw, aby masa się wystudziła. 

Zmiel siemię lniane i zalej je gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. 

Przygotuj miskę. Wsyp do niej suche składniki, czyli mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i kakao. Do przestudzonej masy w garnku, dodaj napęczniałe siemię lniane, które zastąpi jajko i wymieszaj. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i wlej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piernik piecz przez 50 min. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie chłodny przekrój na 3 części i przełóż resztą powideł śliwkowych. 

Placek oblej polewą powstałą ze stopionej czekolady rozmieszaną z mlekiem roślinnym i posyp posiekanymi migdałami. 

wegański piernik świąteczny

Sernik z kaszy jaglanej 

Sernik… czy ten placek może być tylko z twarogu? Oczywiście, że nie! Świetną alternatywą będzie wegańska wersja, która na pewno stanie się przebojem na wigilijnym stole. Będzie idealna dla wegan oraz dla osób, które mają problem z tolerancją laktozy. 

 

Przygotuj: 

  • 1 szklankę surowej kaszy jaglanej 
  • 2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 3,5 szklanki mleka migdałowego  + 14 łyżek 
  • Syrop klonowy wedle uznania 
  • Filiżankę orzechów nerkowca 
  • Cukier waniliowy 
  • 2 łyżki oleju   
  • Sok z cytryny 

 

Zalej orzechy nerkowca wrzącą wodą i odstaw na pół godziny. Połam czekoladę i rozpuść ją w garnku z 10 łyżkami mleka. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj dokładnie. Wylej na dno tortownicy wysmarowanej olejem. Orzeszki odcedź i zblenduj. Kaszę przepłucz pięć razy, wrzuć do garnka i zalej 3,5 szklanki mleka roślinnego. Gotuj, aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj olej, cukier waniliowy, nerkowce, sok z cytryny i syrop klonowy. Zblenduj na gładką masę. Wyłóż na spód i włóż do lodówki. Następnie przygotuj polewę: rozpuść czekoladę z pozostałym mlekiem roślinnym i oblej ciasto. Włóż z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.  

 

Wege sałatki na święta 

Sałatka jarzynowa to świąteczny klasyk. Tak, jest trochę retro i pewnie każdy jadł ją z tysiąc  razy, ale czy można sobie wyobrazić Święta bez niej? No właśnie! Oryginalna sałatka jarzynowa ma w składzie majonez. Warto więc poznać przepis na wegański odpowiednik. Proponujemy nawet zrobić mały test dla rodziny (oczywiście dla tej nie - wegańskiej części), kto odróżni wersję vege od tradycyjnej? Nie będzie łatwo! 

 

Wegański majonez  

Lista składników: 

 

  • 200 ml mleka sojowego 
  • 550-650 ml oleju rzepakowego 
  • 2 czubate łyżki musztardy 
  • 5 łyżek octu jabłkowego 
  • 1 łyżka czarnej soli kala namak (ma przyjemny jajeczny posmak) 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

 

Do misy miksera wlej mleko, ocet, musztardę, pieprz, syrop z agawy, sól i miksuj przez chwilę. W trakcie miksowania cienkim strumieniem wlej olej. Kiedy składniki się połączą, majonez jest gotów. Powodzenia! 

Jak widzisz, organizacja całkowicie wegańskich świąt jest jak najbardziej możliwa. Należy obalić mit, że potrawy wegańskie na święta Bożego Narodzenia, są bardziej czasochłonne i skomplikowane. Wegańskie dania Świąteczne to nic innego jak tradycyjne potrawy w wersji wege, które sprawdzą się na Wigilię, nawet dla osób przywiązanych do klasycznych wersji. W niczym nie ustępują im smakiem. Nawet najwięksi smakosze nie będą mieć niczego do zarzucenia wege sałatce warzywnej. Zabłyśnij na Święta!    

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl