Plan na zdrowy tydzień - 7 dni z zakwasem z buraka!
W artykule przeczytasz o:
Choć Polacy uwielbiają kiszonki, tradycyjnie rzadko kiedy sięgają po coś więcej, niż kiszona kapusta lub ogórki. Tymczasem warto zaprzyjaźnić się z bogactwem kiszonych owoców i warzyw, jakie ma dla nas natura - właściwości krwistoczerwonego napoju z kiszonych buraków potrafią skutecznie uchronić przed infekcjami, chorobami, nowotworami, zmęczeniem, czy anemią, a do tego zakwas ten zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Zapraszamy Cię w 7-dniową podróż kulinarną z zakwasem z buraka, podrzucamy gotowe pomysły na niebanalne wykorzystanie go w codziennej diecie i zachęcamy by sprawdzić, jak zmieni się Twoje samopoczucie na koniec tygodnia. Podejmujesz wyzwanie?
Zakwas z buraka – jakie właściwości prozdrowotne skrywa w czerwonych bąbelkach?
Wyrazisty, kwaśny, intensywny w smaku – zakwas buraczany powstaje w wyniku poddania bulw buraka cukrowego fermentacji, dokładnie takiej samej jak przy kiszeniu ogórków i kapusty. Dzięki wytrąceniu kwasu octowego, gliceroli i niewielkiej ilości alkoholu, finalnie powstaje niezwykle zdrowy napój, lekko musujący, orzeźwiający, o specyficznym aromacie i kwaskowym smaku – bogaty w mnóstwo minerałów, witamin i probiotyków.
Zakwas buraczany, niepasteryzowany
Znajdziesz w nim m.in. wapń, witaminę C i B, żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor, a także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym.
Z tego powodu zakwas z buraka ma wiele właściwości leczniczych:
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi – jest nieocenionym wsparciem, jeśli mierzysz się z nadciśnieniem, często masz zaczerwienioną twarz lub dekolt
- Podnosi odporność organizmu – skutecznie chroni przed przeziębieniem i infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
- Ma działanie krwiotwórcze i zwiększa produkcję czerwonych krwinek – jest mocno rekomendowany przy anemii
- Przyspiesza pracę jelit i metabolizm, a do tego jest niskokaloryczny – warto stosować go, gdy chcesz schudnąć
- Wspiera pracę układu nerwowego i pomaga dotlenić mózg - sprzyja dobrej koncentracji i pamięci, a także zmniejsza ryzyko rozwoju demencji
- Dodaje energii, zwiększa wydolność i niweluje zmęczenie - zamiast po puszkę chemicznego napoju energetycznego, sięgnij po szklankę zakwasu z buraka, który działa jak naturalny “doping”: podnosi wydolność organizmu, dodaje sił, zwalcza przewlekłe zmęczenie, poprawia sen i nastrój
START: 7 dni z zakwasem z buraka - codziennie inaczej!
1. dzień - drink solo
Na początku – zwłaszcza jeśli do tej pory nie miałeś/aś styczności z tym wyjątkowym napojem – warto przyzwyczaić kubki smakowe do zakwasu z buraka. Wypij szklankę (250 ml) schłodzonego zakwasu małymi łykami, lub – jeśli smak będzie dla Ciebie zbyt intensywny – rozcieńcz go pół na pół z wodą. Chcesz schudnąć? Pij zakwas buraczany na czczo, pobudzisz wtedy wydzielanie soków żołądkowych i od rana podkręcisz metabolizm. To co, pierwsze koty za płoty?
2. dzień - dressing do sałatki
Ze względu na niespotykane walory smakowe, zakwas z buraka świetnie nadaje się do podbijania smaku potraw. Wykorzystaj jego kwasowość do stworzenia pysznego dressingu - możesz połączyć zakwas buraczany z odrobiną octu jabłkowego lub dodać wyciśnięty sok z cytryny. Polej nim ulubioną sałatkę, by nadać jej nutki kwasowości - mniam!
3. dzień - barszcz czerwony
Pora na króla wigilijnego stołu, którego warto podawać nie tylko od święta! Ulubiony barszcz czerwony – w połączeniu z krokietem, pierogami lub uszkami – to kwintesencja idealnie zbalansowanego, kwaskowa tego smaku. By przyrządzić wyśmienity barszcz, zamiast surowych buraków użyj kiszonych, a w połowie gotowania dodaj zakwas z buraka. Zupa będzie nie tylko przepyszna, ale również intensywnie czerwona, głęboka w smaku i aromatyczna.
4. dzień - marynata do mięsa
Jeśli chcesz zaskoczyć gości wyjątkową kolacją, albo po prostu sprawić sobie na obiad prawdziwą ucztę, poeksperymentuj śmiało i przygotuj do ulubionego mięsa marynatę, która wydobędzie niezapomniany smak każdego wytrawnego dania. Wystarczy, że do 3/4 szklanki zakwasu buraczanego dodasz 3 łyżki octu jabłkowego, odrobinę oleju rzepakowego, ząbek czosnku, sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie i opcjonalnie łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i taką marynatą natrzyj mięso, a następnie pozostaw je na 1-2 h w lodówce, aby smaki się “przegryzły”. Nie musisz wierzyć na słowo, jakie to pyszne. Po prostu sprawdź!
5. dzień - chłodnik na zakwasie z buraka
Pora na kolejną wyśmienitą zupę - tym razem w wersji na zimno, choć doskonale smakuje nie tylko latem. Na litr zakwasu z buraka będziesz potrzebować 500 ml kefiru. Do tego warzywa: pęczek rzodkiewki, świeży ogórek, cebula dymka, szczypiorek, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Możesz dodać też odrobinę maślanki. Pyszna, kremowa, kolorowa zupa zachwyci bogactwem witamin i rewelacyjnym smakiem - który pokochają też najmłodsi!
6. dzień - smoothie z zakwasem buraczanym
Koktajl na bazie zakwasu z buraka to prawdziwa bomba witaminowa i jedno z najlepszych superfoods, jakie stworzyła natura. Do naczynia wlej 200 ml zakwasu buraczanego, dodaj obraną ze skórki marchewkę i 2 obrane jabłka, a następnie dolej około 100 ml wody. Całość zblenduj na gęste smoothie i delektuj się idealnym, słodko-kwaśnym smakiem. Zdrowie i energia na cały dzień!
7. dzień - wzmacniający shot na odporność
Świetnie Ci idzie - dobrnęliśmy do ostatniego dnia tygodniowego wyzwania, a smak i różnorodność zastosowania zakwasu z buraka z pewnością zachęciły Cię do kontynuowania zdrowych nawyków. I o to chodziło! Na koniec tygodnia – by dać Twojemu ciału energetycznego kopniaka i odsunąć od siebie wszelkie infekcje – przygotuj czerwoną szklankę zdrowia. Do 200 ml zakwasu z buraka dodaj łyżeczkę miodu (najlepiej lipowego lub akacjowego), łyżeczkę startego cynamonu, wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i jednego grejpfruta. Całość wymieszaj i wypij do dna – moc i energia do życia właśnie zaczynają napływać!