Najlepsze nasiona na zdrowe jelita i odchudzanie

Najlepsze nasiona na zdrowe jelita i odchudzanie

Skubane, jakie zdrowe!

Przyspieszają spalanie tłuszczu, oczyszczają jelita i układ pokarmowy, stanowią zdrową i sycącą przekąskę, a do tego dostarczają cennych składników mineralnych - sprawdź, które nasiona wybrać, by z łatwością pozbyć się nadmiernych kilogramów i wzbogacić swoją dietę o ważne mikroelementy.

Siemię lniane na szybsze trawienie i płaski brzuch

Codzienne spożywanie lnu – zdaniem dietetyków - dostarcza więcej błonnika, niż jakiekolwiek inne nasiona i zboże obecne w Twoim codziennym jadłospisie! Dzięki niemu zachowasz sytość na dłużej i nie będziesz mieć ochoty na podjadanie słodkich, słonych i tłustych przekąsek - a to pierwszy krok do smuklejszej sylwetki. Siemię lniane to również źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz estrogenów - hormonów odpowiadających m.in. za procesy kościotworzenia, rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, stan emocjonalny, czy libido.

Nasiona siemienia lnianego to prawdziwe odżywcze perełki złota, które pomogą Ci zachować świetne samopoczucie, uregulują gospodarkę hormonalną, utrzymają w ryzach Twój apetyt, ułatwią wypróżnianie, pomogą odzyskać płaski brzuch i smukłą sylwetkę. Mało? Warto więc wspomnieć jeszcze o ich silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Odchudzają, obniżają cholesterol, zapobiegają zaparciom i problemom jelitowym - sięgaj po te nasionka codziennie, a Twoje ciało Ci się odwdzięczy!

Naturalne siemię lniane

Naturalne siemię lniane

Siemię lnianie w Twojej diecie – jak spożywać?

Siemię lniane – doskonały wybór na:

  • Odchudzanie
  • Lepszą perystaltykę jelit
  • Zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia
  • Wrzody i zespół jelita drażliwego
  • Obniżenie złego cholesterolu
  • Zmniejszenie apetytu i ochronę przed cukrzycą

Nasiona siemienia lnianego – w całości lub zmielone – komponuj z odżywczym koktajlem, kanapkami, dodaj do jogurtu lub porannej owsianki. Możesz też przyrządzić niezwykle odżywczą miksturę - w tym celu zalej 2-3 łyżki nasion 200 ml ciepłej wody i odstaw na około godzinę. Śluz z nasion lnu sprawi, że z mieszanki powstanie “kisiel”, który należy pić raz dziennie. Zamiennie z samymi ziarnami możesz też sięgnąć po olej lniany i wzbogacać nim np. smak ulubionych sałatek.

Nasiona chia - strażnik szczupłej figury

Nasiona chia zawierają kwas ALA (alfa-linolenowy), błonnik, magnez, cynk i potas. Co ciekawe, są także bogatsze w wapń niż mleko! Dostarczają żelaza, witamin A, C i E oraz niacyny i fosforu. Ich działanie prozdrowotne jest niezwykle wszechstronne: od obniżania ciśnienia tętniczego krwi i przyspieszania trawienia, poprzez kojenie układu nerwowego i zapobieganie demencji, aż po ochronę przed nowotworami, chorobami serca i cukrzycą. Nasiona chia rewelacyjnie wspomogą Twój organizm w redukcji nadmiernych kilogramów, bo intensyfikują procesy trawienne, wymiatają z jelit wszelkie złogi i produkty uboczne przemiany materii, likwidują zaparcia oraz pęcznieją w żołądku - zapewniając dzięki temu sytość i blokując napady głodu, czy nadmierny apetyt. Istnieją również badania potwierdzające, że regularne spożywanie nasion chia zapobiega rozwojowi raka jelita grubego – chia naprawdę mają olbrzymią zdrowotną moc!

Naturalne nasiona chia

Naturalne nasiona chia

Nasiona chia - doskonały wybór na:

  • Zmniejszenie masy ciała
  • Dostarczenie organizmowi ogromnej ilości błonnika
  • Obniżenie poziomu cukru we krwi
  • Zwalczanie zaparć i oczyszczenie jelit z toksyn
  • Ochronę przed chorobami serca
  • Podniesienie dobrego cholesterolu (HDL)

Nasiona chia w Twojej kuchni – jak spożywać?

Nasiona chia świetnie uzupełniają smak deserów - dodawaj je bezpośrednio do puddingu, koktajli, muesli i wypieków. Możesz też zajadać się nimi wraz z jogurtem, a gdy je zmielisz – znakomicie nadadzą się do zagęszczenia zup, czy sosów. By w pełni wykorzystać prozdrowotną siłę nasion chia, możesz również sięgać po olej z nasion chia tłoczony na zimno – rewelacyjnie sprawdzi się jako dressing do sałatek, surówek, wszelkich farszów i past.

Pestki dyni – chrup i chudnij!

Pestki dyni to najbogatsze źródło fitosteroli (zawierają ich aż 322 mg na 100 g!), a także skarbnica kwasów: oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego i arachidowego. Dostarczają witamin A, E, K i B, błonnika, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Idealnie zastępują niezdrowe przekąski, takie jak chipsy, chrupki, czy paluszki. Są smaczne i możesz po nie sięgać właściwie bez ograniczeń, zawsze kiedy złapie Cię “wilczy głód”. Dzięki błonnikowi przyspieszają pasaż jelitowy, podkręcają metabolizm i ułatwiają zrzucanie nadmiernych kilogramów, a dodatkowo wspomagają pracę nerek, wątroby, układu nerwowego i moczowego. Czy wiesz, że zapobiegają także tworzeniu się bolesnej kamicy nerkowej? Wprowadź je do swojej codziennej diety, a zobaczysz jak szybko zmniejszysz ilość zalegającej tkanki tłuszczowej, pozbędziesz się infekcji dróg moczowych i problemów trawiennych, złagodzisz wzdęcia i przestaniesz czuć się ociężale.

Naturalne pestki dyni łuskane

Naturalne pestki dyni łuskane

Pestki dyni - doskonały wybór na:

  • Przyspieszenie metabolizmu
  • Lepszą pracę nerek i układu moczowego
  • Wsparcie wątroby
  • Szybszy pasaż jelitowy
  • Obniżenie poziomu cukru i złego cholesterolu (LDL)
  • Zwalczenie infekcji wirusowych i grzybiczych

Pestki dyni w codziennej diecie – jak spożywać?

Pestki dyni świetnie sprawdzą się jako przekąska solo - są pyszne i z powodzeniem zastąpią chipsy, gdy najdzie Cię ochota na schrupanie czegoś między posiłkami. Idealnie pasują również do dań obiadowych, uzupełniają smak sałatek, zup kremów, a zmielone mogą posłużyć jako zdrowa panierka do kotletów. Możesz również posypać nimi ulubione wypieki i ciasteczka lub przygotować z nich farsz do słodkich bułeczek. Palce lizać!

Nasiona słonecznika - niezastąpione na redukcji!

Któż z nas nigdy nie wpadł w trans łuskania przepysznych nasionek ze słonecznika? To uzależniające! I na szczęście bardzo zdrowe. Nasiona słonecznika wykazują bowiem silne działanie przeciwzapalne, obniżają zły cholesterol, a podnoszą dobry, zapełniają żołądek na dłużej, są też bogatym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Zawierają błonnik, pomagają redukować ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm, a tym samym doskonale sprawdzają się przy odchudzaniu. Pamiętaj jedynie, że nasiona słonecznika najlepiej jeść bez dodatku soli i nie więcej niż 1-2 garści dziennie. Inaczej można łatwo przesadzić z kalorycznością i choć nadal będzie zdrowo, to już mniej korzystnie dla sylwetki. Spożywane z umiarem - są kopalnią prozdrowotnych właściwości, poprawiają pracę jelit i wątroby, a dzięki dużej zawartości witamin i minerałów są polecane m.in. kawoszom (kawa wypłukuje z organizmu spore ilości magnezu) oraz osobom z anemią. Są również ważnym składnikiem diety antynowotworowej.

Naturalny słonecznik łuskany

Naturalny słonecznik łuskany

Pestki słonecznika - doskonały wybór na:

  • Powstrzymanie wahań cukru we krwi
  • Utratę zbędnych kilogramów
  • Dłuższe uczucie sytości
  • Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
  • Ochronę przed miażdżycą

Słonecznik w Twoim menu – jak spożywać?

Nasiona słonecznika możesz chrupać solo, ale możesz też dorzucić garść pestek do granoli, jogurtu, muesli, płatków owsianych i wypieków. Spróbuj przyrządzić zdrowe i pożywne ciasteczka z nasionami słonecznika, upiec z nimi chleb, dorzucić do sałatek lub przygotować pyszną pastę z suszonych pomidorów, czosnku i namoczonych pestek słonecznika - to rewelacyjny dodatek do pieczywa! Sięgaj też po olej słonecznikowy tłoczony na zimno, dodawaj go do dressingów, kasz, surówek i zup. Na zdrowie!

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl