Drogocenny olej z czarnuszki - tłoczony dla smaku, zdrowia i urody.
W artykule przeczytasz o:
Antidotum na niezliczoną ilość schorzeń i przypadłości, kopalnia najcenniejszych substancji prozdrowotnych o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwcukrzycowych, obniżających ciśnienie krwi, upiększających, przeciwbólowych, ułatwiających odchudzanie, a nawet przeciwnowotworowych! Czarnuszka nie bez powodu nazywana była przez starożytnych zielarzy “ziołem z nieba” - a tłoczony z niej olej to prawdziwe płynne złoto, które sprawdzi się zarówno w kuchni i na talerzu, jak i w Twoim prywatnym, domowym SPA.
Wszechstronna i dobroczynna: wydobywa smak potraw i Twoje naturalne piękno.
Poznaj 6 najlepszych sposobów na wykorzystanie oleju z czarnuszki.
Naturalny olej z czarnuszki zimnotłoczony
1. Podkreśla smak dań i nadaje im wyjątkowego aromatu
Charakterystyczny nietuzinkowy smak, lekko korzenny aromat, miodowa barwa – olej z czarnuszki doda wyjątkowości i podkręci smak niemal każdej potrawy, którą przygotujesz. Od śniadaniowych kanapek, bajgli, twarożków i koktajli, poprzez obiadowe kasze, dania z makaronem, zupy, gęste rozgrzewające kremy, aż po pyszne sałatki z sosem na wyśmienitą kolację. Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się również solo - zacznij wypijać 2-3 łyżeczki tego płynnego złota faraonów na czczo, a już po 4 tygodniach poczujesz wyraźną różnicę w swoim zdrowiu i samopoczuciu. Jeśli zechcesz spróbować czegoś nowego, dla odmiany możesz sięgnąć np. po olej lniany z czarnuszką - w każdej odsłonie czarnuszka to bogactwo zdrowia i pyszności!
2. Olej z czarnuszki – znakomity w pielęgnacji
Twojej skóry Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne, olej z czarnuszki fantastycznie sprawdza się jako naturalne serum do skóry twarzy – to jeden z najbardziej cenionych składników w pielęgnacji i regeneracji naskórka! Pomoże Ci zwalczyć trądzik oraz blizny po nim, ukoi podrażnienia, zmiękczy skórę, przywróci jej widoczną gładkość i promienny blask. Olej z czarnuszki ogranicza stany zapalne, dlatego śmiało korzystaj z jego właściwości również przy skórze atopowej. Ta czarna perła anti-age intensywnie nawilży Twoją skórę - dodaj kilka kropli do ulubionego kremu albo stosuj ją jako samodzielne serum, którym otulisz twarz podczas wieczornego rytuału pielęgnacyjnego. To sekret piękna Kleopatry (i Twój!).
3. Trzymaj w ryzach glukozę i chudnij z czarnuszką
Wśród mnóstwa drogocennych substancji prozdrowotnych, w oleju z czarnuszki znajdziesz między innymi alkaloidy, które wpływają na metabolizm lipidów w organizmie. Spożywanie oleju z czarnuszki uchroni Cię przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL, a do tego pomoże zmniejszyć stężenie glukozy na czczo – jest więc nieocenionym wsparciem diabetyków i pomaga poprawić parametry u osób z cukrzycą oraz stanem przedcukrzycowym. A to wciąż nie wszystko. Istnieją badania, które udowodniły, że - w tym samym okresie czasu - grupa osób stosujących niskokaloryczną dietę chudnie mniej niż grupa osób stosujących niskokaloryczną dietę i 3 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie! Dodawaj olej z czarnuszki do lekkich warzywnych sałatek, podkręcaj smak odchudzających koktajli z miodem i orzechami, a spadek masy ciała będzie większy niż się spodziewasz!
4. Czarnuszka dla pięknych i błyszczących włosów
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to także cudowny naturalny kosmetyk dla Twoich włosów. Czy wiesz, że nałożony na skórę głowy uwalnia od łupieżu, nadmiernego przetłuszczania i szeregu problemów dermatologicznych, a naniesiony na włosy na co najmniej 30 minut dogłębnie je odżywia, dodaje blasku matowym kosmykom i intensywnie nawilża? Po olejowaniu z czarnuszką koniecznie umyj włosy szamponem. Możesz też dolać olej z czarnuszki do ulubionej maski do włosów - to wzmocni jej działanie pielęgnacyjne. Najczystsze piękno prosto z natury ♥
5. Olej przeziębienie!
Podnieś odporność olejem z czarnuszki Gdy jesienna słota i zimowe wieczory coraz częściej przyprawiają o dreszcze, zadbaj o obecność oleju z czarnuszki w Twojej codziennej diecie. Przygotuj rozgrzewającą zupę-krem z pomidorów, dyni albo batatów i podkreśl jej smak odżywczym olejem z czarnuszki tłoczonym na zimno. To pyszna przyjemność dla podniebienia i ogromny zastrzyk odporności dla organizmu – olej z czarnuszki podnosi bowiem odporność na infekcje, przeziębienia i stany zapalne, a nawet pomaga zwalczać katar sienny i objawy astmy oskrzelowej. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe czarnuszki pomaga walczyć z chorobotwórczymi drobnoustrojami przez cały rok – wykorzystaj ten złoty potencjał!
6. Wsparcie wątroby i żołądka
Olej z czarnuszki będzie także doskonałym uzupełnieniem lekkiej diety, która pomoże zwalczyć bóle brzucha, skurcze żołądka, problemy jelitowe, a nawet wrzody. Wykazuje dobroczynne działanie na pracę wątroby, pomaga jej się regenerować, łagodzi grypę żołądkową, zgagę i refluks. Zanim więc sięgniesz po kolejną tabletkę przeciwbólową, pozwól zadziałać naturze – wymieszaj olej z czarnuszki z miodem lipowym, sokiem z cytryny i sokiem malinowym i taką prozdrowotną miksturę wypijaj tuż po posiłku. Możesz też dodać kilka kropli oleju do ciepłego mleka, kefiru lub jogurtu – to świetny, naturalny sposób na wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha i niestrawność. Olej z czarnuszki jest nieocenionym sprzymierzeńcem Twojego zdrowia, urody i samopoczucia – korzystaj z niego jak najczęściej i czerp z natury do dna!