PRZEKĄSKI DOSKONAŁE NA WAKACYJNE WOJAŻE!
W artykule przeczytasz o:
Zdrowsze od słodyczy, pożywne, pyszne i dostarczające bogactwa cennych witamin i minerałów - orzechy oraz tworzone z nich masła orzechowe to świetne rozwiązanie na letnie (i nie tylko) przekąski dla całej rodziny. Zobacz, dlaczego warto sięgać po orzechy jak najczęściej i poznaj pomysły na najsmaczniejsze przysmaki z masłem orzechowym – idealne do zabrania w podróż!
Orzechy - źródło zdrowych tłuszczów i chrupiąca przyjemność, której nie warto się opierać
Orzechy są bez wątpienia jednym z najcenniejszych skarbów natury. Smaczne, bogate w zdrowe składniki odżywcze, wygodne do przekąszania na wycieczce, spacerze, czy w podróży - z powodzeniem zastępują niezdrowe chrupki i chipsy, czy obfitujące w tłuszcze trans słodycze. Są fantastycznym źródłem m.in. magnezu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, mięśni i układu nerwowego. Pomagają dbać o zdrowie serca, regulują poziom cukru we krwi, wspierają pracę układu pokarmowego – a to wciąż tylko niewielka część korzyści, jakie ze sobą niosą.
Zdrowy krem orzechowo-kokosowy
Zamiast więc zabierać na letnie wojaże kaloryczne batoniki i cukierki, postaw na orzechy – w każdej postaci! Niezależnie od tego, czy sięgniesz po migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, czy pistacje, każda z tych odmian ma wiele do zaoferowania - zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Co dokładnie w nich znajdziesz?
Orzechy włoskie
Są jednym z najbardziej odżywczych i zdrowych rodzajów orzechów - i nie bez powodu swoim kształtem przypominają... ludzki mózg. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B6, magnezu i kwasu foliowego, wspomagają pracę neuroprzekaźników i zdrowie mózgu. Są niezwykle cenne w diecie najmłodszych, których funkcje poznawcze wciąż się rozwijają. Zwiększają produkcję czerwonych krwinek, zawierają fosfor potrzebny dla zachowania silnych kości i zębów, pomagają obniżać poziom cholesterolu i wzmacniać serce. A do tego smakują wprost wyśmienicie!
Orzechy laskowe
Masło z orzecha laskowego
pyszne orzechy leszczyny zawierają m.in. drogocenną witaminę E - silny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspiera zdrowie skóry. Zawarty w orzechach laskowych mangan pomaga w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, a dzięki błonnikowi poprawia się praca jelit. Orzechy laskowe wspierają funkcjonowanie mózgu, mogą przyczynić się do poprawy pamięci i ogólnej wydajności umysłowej - a nawet mogą zmniejszyć ryzyko Alzheimera!
Migdały
Masło migdałowe
pyszni dostarczyciele zdrowych kwasów tłuszczowych poprawiających pracę mięśnia sercowego i chroniącego przed zawałem czy udarem. Do tego cenne źródło białka ważnego dla budowy i regeneracji mięśni, witamin z grupy B (w tym ryboflawiny, niacyny, tiaminy, kwasu foliowego, biotyny i witaminy B6) oraz substancji odżywczych odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru i cholesterolu. Fantastyczne do chrupania na górskim szlaku i na wakacyjnych spacerach – szybko dodadzą energii dorosłym i dzieciom!
Nerkowce
Masło z nerkowca
Uwielbiane za oryginalny smak, są ważnym źródłem żelaza niezbędnego do produkcji hemoglobiny i transportu tlenu w organizmie, oraz witaminy K potrzebnej do prawidłowego krzepnięcia krwi i zachowania zdrowia kości. Nerkowce wspierają pracę układu odpornościowego, chronią serce przed stresem oksydacyjnym, pomagają zapobiegać cukrzycy i innym chorobom przewlekłym. Sycące, pożywne i smaczne – idealny wybór na wszystkie letnie wojaże.
Pistacje
Masło pistacjowe
Wyjątkowe perły wśród orzechów - zachwycające w smaku, dostarczające cennego białka roślinnego, energetyzującej tiaminy, potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę elektrolitową, a także karotenoidów bezcennych dla zdrowia oczu i zachowania dobrego wzroku! Dbają o zdrową mikroflorę jelitową, wspierają pracę układu nerwowego, regulują nastrój i są jednymi z najpyszniejszych orzechów, do jedzenia których nikogo nie trzeba namawiać. Z orzechowych miksów pistacje zawsze znikają jako pierwsze – i świetnie to rozumiemy!
Orzechy– towarzysze letnich podróży, wakacyjnych śniadań i przekąsek w trasie
Orzechy zapakowane do plecaka idealnie sprawdzą się jako przekąska na letnich wycieczkach – zabierzesz je ze sobą wygodnie w podróż samochodem, na przejażdżkę rowerową, na łódkę, pod namiot, czy do pociągu. Możesz tworzyć z nich zdrowe mieszanki orzechowe, chrupać zamiast chipsów, dodawać do ulubionego jogurtu, wzbogacać nimi letnie wypieki i muffinki – jest tyle możliwości, a każda z nich na wagę zdrowia!
Tylko spójrz, ile dobrego orzechy robią dla Twojego zdrowia:
- Zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Dostarczają naturalnego “zastrzyku” energii
- Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 - wykazują właściwości przeciwzapalne
- Wspierają mineralizację kości i pomagają zapobiegać osteoporozie
- Są naturalną “odżywką” dla mózgu - wspomagają pamięć i funkcje poznawcze
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika są idealnym wyborem na diecie - pomagają kontrolować masę ciała, łagodzą zaparcia, regulują pracę jelit i zapewniają długie uczucie sytości
A może... MASŁO ORZECHOWE?
A gdyby tak, dla jeszcze większego urozmaicenia letniego menu, zamknąć te wszystkie drogocenne właściwości orzechów w słoiku i móc rozsmarować je wprost na kanapce? Świetny pomysł! Masła orzechowe - z orzechów ziemnych, migdałowe, czy z orzechów nerkowca - są fantastycznym dodatkiem do diety. Oferują wszystkie korzyści zdrowotne orzechów w wygodnej, smarownej formie.
Zdrowy krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy
Z masła kokosowego przygotujesz szybkie i pyszne kulki energetyczne a’la rafaello: Wymieszaj w misce garść płatków owsianych, masło kokosowe, łyżkę miodu i dwie łyżki suszonych owoców (np. żurawiny) - uformuj kulki i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę. Kulki są idealne na szybki zastrzyk energii w trakcie podróży.
Z kremu orzechowo-daktylowo-czekoladowego zrobisz pyszne kanapki – na kromkę razowego pieczywa nałóż grubą warstwę kremu, ułóż pokrojonego w plastry banana i zapakuj do pojemnika - doskonała przekąska na drogę i niezły kopniak energii!
A z masłem arachidowym przygotujesz pyszne mini-szarlotki! Wystarczy, że pokroisz jabłko w grube plastry, posmarujesz każdy z nich masłem z orzechów ziemnych i posypiesz cynamonem. Niebo w gębie!
Energia z orzechów - na całe lato!
Orzechy i masła orzechowe to doskonały wybór dla każdego, kto na wakacyjnych wojażach chce dbać o zdrowie i cieszyć się smacznymi przekąskami. Bogate w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i białko, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i dostarczają energii na cały dzień. Przyrządzenie pysznych przekąsek z masłem orzechowym jest proste, a ich smak i wartości odżywcze sprawią, że będą doskonałym towarzyszem wszystkich letnich podróży. Sprawdź koniecznie!