Bierz z życia pełnymi łyżkami!
W artykule przeczytasz o:
Kiedy ostatni raz jadłeś/aś coś równie przepysznego, jak puszysty gofr lub naleśnik posmarowany grubą warstwą rozpływającego się w ustach masła pistacjowego? Zobacz, na ile sposobów można każdego dnia rozpieszczać swoje podniebienie, wykorzystując w kuchni najróżniejsze, fantastyczne masła orzechowe – to nigdy się nie znudzi!
Dla kokosowo zakręconych
Masło kokosowe to wyśmienity rarytas i ciekawa odmiana od klasycznych past z orzechów ziemnych, czy laskowych. Doskonały smak, przywołujący na myśl egzotyczne wakacje na plaży pod palmami, ulubione pralinki albo mleczne koktajle o wyjątkowym kokosowym aromacie. Nic dziwnego, że ma tylu zwolenników! Użyj masła kokosowego do stworzenia:
KOKOSANEK – kulek mocy
Przygotuj: szklankę płatków owsianych błyskawicznych, garść posiekanych orzechów (polecamy daktyle i migdały), 4 łyżki masła kokosowego, wiórki kokosowe, ¼ szklanki mleka, łyżeczkę miodu. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, masło kokosowe i miód połącz ze sobą na gładką masę. Następnie stopniowo dodawaj mleko – tak, aby całość nie była zbyt sucha i miała plastyczną konsystencję. Na końcu dorzuć posiekane lub zmiażdżone orzechy i uformuj kokosowe kulki mocy. Tak przygotowane kokosanki odstaw do lodówki na 10-15 minut, a potem... niech rozpływają się w ustach! :)
Zdrowe naturalne masło kokosowe
Dla wielbicieli klasyki
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez tradycyjnej odsłony masła z orzechów laskowych, z chrupiącymi drobinkami orzechów sprawiającymi, że całość jest kusząco crunchy? Mniam! My też kochamy klasykę, ale ileż można smarować nim kanapki, wafle ryżowe albo naleśniki? Gdy zapragniesz smakowitej odmiany, sprawdź to cudo, na które właśnie dajemy Ci przepis. Użyj masła z orzechów laskowych do stworzenia:
ROLLSÓW CYNAMONOWYCH Z MASŁEM ORZECHOWYM
Uprzedzamy – to naprawdę ponadprzeciętna rozkosz dla podniebienia. I na zjedzeniu jednej bułeczki nigdy się nie kończy! Przygotuj: klasyczne ciasto drożdżowe (450 g mąki, 50 g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, drożdże, szklanka ciepłego mleka, szczypta soli), 2 łyżki mielonego cynamonu do nadzienia, masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych Wyrobione i wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na cienki placek o wymiarach mniej więcej 30 cm x 30 cm. Posyp je cynamonem i rozsmaruj na nim obfitą warstwę masła orzechowego, a następnie zwiń ciasto w roladki i piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe, zarumienione rollsy z nadzieniem z masła orzechowego możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami – zapach tych wypieków jest uzależniający, a smak... obłędny!
Zdrowe naturalne masło z orzecha laskowego
Dla miłośników szaleństwa
Masło orzechowo-daktylowo-czekoladowe to idealny wybór, kiedy nie lubisz chodzić na kompromisy. Bo po co ograniczać się do jednego smaku, skoro można mieć aż 3? Jeśli uwielbiasz eksperymentować w kuchni i z przyjemnością poznajesz nowe połączenia smaków, które zwalą z nóg najbardziej wymagających koneserów orzechowych past – to ten pomysł jest właśnie dla Ciebie. Pyszniejsze i zdrowsze od nutelli czy dosładzanych kremów czekoladowych, masło orzechowo-daktylowo-czekoladowe oczaruje najbardziej nienasycone podniebienia. Sprawdzamy? Użyj masła orzechowo-daktylowo-czekoladowego do stworzenia:
CZEKOLADOWEGO FOUNDANTU – lava cake z płynnym masłem orzechowym
Na dwie porcje przygotuj: 150 g masła orzechowo-daktylowo-czekoladowego, 2 jajka, szczyptę soli, łyżkę mąki, opcjonalnie: świeże truskawki, cukier puder do dekoracji Potrzebne Ci będą foremki, które po oprószeniu mąką wypełnisz masą: jajka, mąkę i sól wymieszaj, następnie połącz z masłem orzechowym (gdyby całość była zbyt gęsta, możesz dodać łyżkę roztopionego masła lub śmietanki). Przełożone do foremek foundanty piecz przez 7-8 minut w 200 stopniach. Następnie delikatnie przełóż na talerzyk i udekoruj owocami. Lava cake z masłem orzechowo-daktylowo-czekoladowym to ulepszona wersja tego czekoladowego przysmaku - chrupiący z zewnątrz foundant, z płynną masą orzechowo- czekoladową w środku... mmm, palce lizać!
Zdrowy naturalny krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy
Dla fanów ekstremalnej słodkości
Jest i ona – pistacjowa królowa, która niejednemu miłośnikowi masła orzechowego zakręciła w głowie. Masło pistacjowe to niedościgniona jakość smaku, której niewiele osób jest w stanie się oprzeć. Bo i po co opierać się przyjemności? Jeśli kochasz wyczuwać głębię smaku, lubisz gdy jest słodko, obficie, nietuzinkowo i kolorowo - sięgaj po masło pistacjowe jak najczęściej! Dodatek tej wyśmienitej pasty uświetni choćby najzwyklejszego pancake’a, ale umówiliśmy się, że dziś nie o naleśnikach ani gofrach mowa. Co więc tym razem dostąpi zaszczytu połączenia się z masłem pistacjowym i wylądowania na Twoim talerzu? Użyj masła pistacjowego do stworzenia:
TARTALETEK PISTACJOWY z malinami
Przygotuj: korpusy babeczek z kruchego ciasta, 200 g masła pistacjowego, 200 g serka mascarpone, maliny, garść pistacji na posypkę
Najlepsze kruche ciasto uzyskasz trzymając się proporcji 3:2:1 - mąka, masło, cukier puder oraz dodając dużą ilość żółtek. Gdy korpusy do babeczek będą już upieczone, przygotuj obłędny pistacjowy krem. Połącz schłodzone masło pistacjowe z serkiem mascarpone, wyciśnij dużą ilość kremu do babeczek, dodaj maliny i posiekane pistacje. Prawdopodobnie pierwszy raz w życiu będziesz jeść coś tak pysznego! Pistacjowe niebo w gębie ♥