Wakacyjne szeleństwo orzechowe. Przez całe wakacje masła orzechowe jak i orzechy dostępne są 25% taniej!

Olej z czarnuszki zimnotłoczony czy jest zdrowy?

Olej z czarnuszki zimnotłoczony czy jest zdrowy?

Jak wykorzystać moc oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki, nazywany również złotem faraonów to potężna substancja, która stosowana jest od wieków w tradycyjnej medycynie i szybko zyskuje popularność we współczesnym świecie. Od jego zdolności do wzmacniania odporności i poprawy funkcji układu oddechowego po jego potencjał jako środka wspomagającego odchudzanie i walkę z trądzikiem, istnieje niezliczona ilość powodów, dla których warto rozważyć włączenie tego wszechstronnego oleju do codziennej rutyny. W tym artykule poznamy fakty i mity dotyczące oleju z czarnuszki, a także podzielimy się wskazówkami, jak wybrać produkt najlepszej jakości i gdzie go kupić.

Olej z czarnuszki, jest olejem roślinnym otrzymywanym z nasion czarnuszki, która rośnie w klimacie śródziemnomorskim i Azji Zachodniej. Olej z czarnuszki stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy, a także zawiera naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Najlepsze oleje z czarnuszki są produkowane metodą tłoczenia na zimno, co pozwala zachować większość składników odżywczych i właściwości oleju.

Czy wiesz, że w naszej rodzinnej olejarni, tłoczymy w 100% naturalny i zdrowy olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki jest wykorzystywany od wieków, ponieważ ma wyjątkowe właściwości. Pierwszą jego ważną cechą jest jego działanie przeciwzapalne. Olej z czarnuszki wykazuje także silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że stosowany w kosmetyce i kuchni chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega starzeniu się komórek.

Kolejną jego zaletą jest jego wpływ na nasz układ trawienny. Stosowanie oleju z ziaren czarnuszki doskonale wspomaga łagodzenie bólów brzucha oraz redukcję objawów choroby wrzodowej żołądka. Olej z czarnuszki to także skuteczny środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy, dlatego często stosowany jest przy infekcjach bakteryjnych skóry czy paznokci.

Olej z czarnuszki na co pomaga ?

Współcześnie coraz więcej osób docenia korzystne działanie oleju z nasion czarnuszki siewnej na zdrowie i stosuje go w swojej diecie. Jest on bogaty w przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, takie jak: witaminy B1, B2, B3 i E, a także kwasy tłuszczowe wielonienasycone Omega-3 i Omega-6. Właściwości oleju z czarnuszki obejmują między innymi zapobieganie chorobom serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz redukcję stanów zapalnych dzięki zawartości fitosteroli.

100% naturalny olej z czarnuszki zimnotłoczony z naszej tłoczni.
Olej z czarnuszki prosto z natury Jak mawiali starożytni Egipcjanie, czarnuszka leczy wszystko poza śmiercią. Powstały z jej nasion olej to potęga witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, która... Czytaj dalej


Ponadto olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi i może pomóc w łagodzeniu objawów alergii i astmy dzięki swoim właściwościom przeciwhistaminowym. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki może również wpłynąć na poprawę funkcjonowania układu trawiennego oraz regulację poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. W przypadku problemów ze snem czy dolegliwościami menstruacyjnymi również warto sięgnąć po ten naturalny specyfik – działa on kojąco na organizm oraz łagodzi ból miesiączkowy.

Na co jeszcze pomaga olej z czarnuszki ?

  • Działanie przeciwzapalne: Olej z czarnuszki zimnotłoczony pomaga w leczeniu stanów zapalnych.
  • Wspomaganie leczenia alergii: Olejek łagodzi objawy alergiczne.
  • Leczenie astmy i dolegliwości układu oddechowego: Olej z czarnuszki wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli.
  • Wzmocnienie układu odpornościowego: Olejek wykazuje działanie immunomodulujące.
  • Ochrona przewodu pokarmowego: Olej z czarnuszki korzystnie wpływa na dolegliwości układu pokarmowego.
  • Regulacja poziomu cholesterolu i cukru we krwi: Olejek ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu i cukru we krwi.
  • Poprawa stanu skóry i włosów: Olej z czarnuszki jest wykorzystywany w kosmetyce jako środek przeciwlupieżowy, przeciwdziała trądzikowi i ma działanie przeciwzapalne.
  • Wzrost włosów i paznokci: Olejek z czarnuszki przyspiesza wzrost włosów i paznokci.
  • Wspomaganie leczenia chorób górnych dróg oddechowych: Olej z czarnuszki wpływa korzystnie na stan górnych dróg oddechowych.

Olej z czarnuszki na włosy

Olej z czarnuszki był stosowany już od wieków w kosmetyce, ponieważ stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, które nie tylko korzystnie wpływają na zdrowie naszego organizmu, ale także mogą pomóc w pielęgnacji włosów. Składniki oleju z czarnuszki mają silne właściwości nawilżające i regenerujące. Aby cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami warto stosować olej z czarnuszki zimnotłoczony regularnie. Możemy go użyć jako dodatek do szamponu lub odżywki, a także w formie maseczek przed myciem głowy.

W przypadku suchych i łamliwych włosów najlepiej jest delikatnie wcierać olej na skalp za pomocą końcówek palców, a następnie dokładnie rozprowadzić go po całej długości pasm. W ten sposób zapobiegamy ich puszeniu się oraz chronimy przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Natomiast jeśli chcemy pobudzić wzrost włosów, można wykorzystać właściwości pobudzające krążenie krwi oleju z czarnuszki. W tym celu najlepiej wcierać małą ilość produktu w skórę głowy kilka razy w tygodniu.

Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki posiada wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ zawiera witaminy A, B, C, E i kwasy tłuszczowe Omega 3,6 i 9. Niektóre badania wykazały, że olej z czarnuszki działa dzięki temu na łuszczycę poprzez zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Choć nie ma gwarancji sukcesu przy stosowaniu oleju z czarnuszki na łuszczycę u każdego pacjenta, warto spróbować tej naturalnej metody leczenia jako uzupełnienie terapii medycznej pod okiem specjalisty. Olej z czarnuszki zimnotłoczony można podawać doustnie w formie suplementów lub stosować go bezpośrednio na skórę w celu złagodzenia objawów takich jak swędzenie czy ból.


Olej z czarnuszki ma także właściwości lecznicze w tym przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów AZS. Badania wykazały, że olej ten może zmniejszyć świąd i podrażnienia skóry u osób cierpiących na AZS. Jednakże nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność oleju z czarnuszki w leczeniu AZS. Niektóre osoby mogą również doświadczać reakcji alergicznych na ten olej.

Dlaczego warto kupić olej z manufaktury olej z natury?

   
  TO...  
Naturalne składniki

Tylko naturalne składniki

Poniżej 40 stopni

Tłoczony na zimno poniżej 38°C

Około 55% Omega-3

Niezbędne Nienasycone kwasy tłuszczowe

Made with Love in PL

Wyprodukowany 
Polsce

bezglutenowy

Nasze oleje nie zawierają glutenu - są bezpieczne dla osób z celiakią

Jeśli planujesz wykorzystać zimnotłoczony olej z czarnuszki jako sposób na złagodzenie objawów AZS, ważne jest, aby najpierw porozmawiać o tym ze swoim lekarzem lub dermatologiem. Warto też upewnić się, czy nie masz uczulenia lub reakcji alergicznej na ten produkt poprzez wykonanie testu atopowego zapalenia skóry.

Olej z czarnuszki na zatoki

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki na zatoki to naturalne i skuteczne rozwiązanie dla osób borykających się z problemami w obrębie układu oddechowego. Wystarczy kilka kropel oleju z czarnuszki dodać do gorącej wody i wdychać parę przez około 10 minut. Takie inhalacje z oleju czarnuszki u dzieci i dorosłych działają kojąco na podrażnione śluzówki nosa i gardła, a także wpływają na usuwanie nadmiaru wydzieliny. Dodatkowo olejek z czarnuszki stosowany może być także miejscowo – w tym celu należy wetrzeć niewielką ilość oleju na skronie oraz przy nosie. Aromat czarnuszki złagodzi objawy chorób górnych dróg oddechowych oraz polepszy nasze samopoczucie.

Olej z czarnuszki na odchudzanie

Wszystkie cenne właściwości sprawiają, że olej z czarnuszki jest wykorzystywany w dziedzinie zdrowego odżywiania i utraty zbędnych kilogramów. Badania pokazują, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki może pomóc w ogólnym procesie odchudzania.



Włączenie oleju z czarnuszki do diety przyspiesza metabolizm oraz reguluje poziom cukru we krwi, co skutecznie redukuje apetyt i zmniejsza ochotę na słodycze. Ponadto, jego właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne pomagają w walce z chorobami metabolicznymi takimi jak cukrzyca czy insulinooporność.

Warto jednak pamiętać, że olej z czarnuszki należy stosować z umiarem i nie stanowi cudownego środka na szybką utratę wagi. W połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną może być jednak skutecznym wsparciem dla osób dążących do osiągnięcia prawidłowej masy ciała. Jeśli chcesz spróbować działania oleju z czarnuszki na własnej skórze, warto poszukać naturalnego i najlepiej ekologicznego produktu bez sztucznych dodatków. W taki wysokiej jakości olej z czarnuszki można zaopatrzyć się między innymi w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością lub u producentów oferujących produkty prosto od polskich upraw.

Jak używać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A, E oraz D. Spożywając go regularnie, możemy poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, a także wpłynąć korzystnie na stan naszej skóry i włosów.

Jednym ze sposobów na spożycie oleju z czarnuszki jest dodanie go do potraw. Można dodać go do sałatek lub jako przyprawę do mięs czy warzyw, lub picie oleju z czarnuszki w formie specjalnego naparu, lub mieszanki z miodem i innymi naturalnymi składnikami. Taka mieszanka może działać korzystnie na nasze zdrowie psychiczne oraz pomagać w walce ze stresem. Zalecana dzienna dawka wynosi około 1-2 łyżeczek.

100% naturalny olej z czarnuszki zimnotłoczony z naszej tłoczni.
Olej z czarnuszki prosto z natury Tłoczony na zimno olej z czarnuszki to gorący sprzymierzeniec Twojej diety. Pij codziennie ok. 2-3 łyżeczek produktu na czczo lub przed pójściem spać, a już po kilku miesiącach zauważysz zdecydowaną poprawę .... Czytaj dalej

Ważne jest jednak aby stosować się do odpowiedniej porcji i nie przekraczać jej, ponieważ nadmiar oleju z czarnuszki może prowadzić do negatywnych efektów ubocznych i pamiętać, że nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia optymalnej ilości dawkowania oleju dla swojego organizmu.

Gdzie kupić 100% naturalny i zimnotłoczony olej z czarnuszki?

Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki sprawiają, że coraz chętniej jest on wykorzystywany w naszej diecie i w kosmetyce. Olej zimnotłoczony z czarnuszki cieszy się coraz większym uznaniem wśród tych, którzy dbać o swoje zdrowie i potrzebują wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E oraz przeciwutleniaczy. Olej z czarnuszki zimnotłoczony może zrobić wiele dobrego dla Twojej skóry i włosów. Warto regularnie go stosować, ponieważ ma on właściwości nawilżające i odmładzające, a także wzmacnia i regeneruje. Ponadto, olej jest całkowicie bezpieczny dla alergików - nie powoduje podrażnień. Gdzie można kupić naturalny i zimno tłoczony olej z czarnuszki?

Produkty z tego artykułu zamówisz tutaj

Zamów olej z czarnuszki

Nasz sklep olejznatury.pl oferuje wysokiej jakości świeży olej, który jest produkowany z wyselekcjonowanych ziaren czarnuszki od sprawdzonych polskich rolników. Proces tłoczenia na zimno prowadzony jest zgodnie z precyzyjnymi normami temperatury, aby zapewnić najwyższej jakości produkt pełen witamin i minerałów. Dodatkowo jest on pakowany w opakowania chroniące przed działaniem światła, co daje gwarancję bogactwa składników odżywczych.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Akceptuję Regulamin i Politykę prywatności.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl